1 maj, 2019

Hjälpsamt: Feber

Feber är i regel ingen sjukdom i sig utan ett symptom på sjukdom. Vid infektioner, som orsakas av virus eller bakterier, visar febern att kroppen försvarar sig mot infektionen.

 

Feber visar på ett aktiverat immunförsvar och minskar tillväxten av smittsamma ämnen.
Den gängse normen för feber inom sjukvården är kroppstemperaturer på 38 grader och högre. Detta är dock något som diskuteras idag, eftersom kroppstemperatur är något individuellt.

Det rekommenderas att man i friskt tillstånd tar sin kroppstemperatur vid några tillfällen, så att man har en uppfattning om vad som är ens egen normala temperatur. Vanligast är feber i samband med luftvägsinfektioner och influensa. Vid oklarheter läs på Vårdguiden – 1177.se eller kontakta sjukvården.

Kroppen reglerar sin egen temperatur och fungerar bäst med en temperatur på mellan 36,0 och 38,0 grader. Kroppstemperaturen varierar över dygnet. Den är vanligtvis lägst på natten och högst på eftermiddagen.

 

Temperaturen varierar

Vid feber behöver man dricka mer då den högre kroppstemperaturen gör att man förlorar mer vätska än annars. Det är vanligt att man inte har mycket aptit och man kan avvakta med större måltider tills matlusten kommer tillbaka. Däremot kan man använda drycker som ger energi och även salt. Det är också bra att man ser till att tillgodose ett ökat behov av vila och sömn.

 

Frossa

När febern stiger snabbt, kan man frysa och få frossa. Det beror på kroppens ansträngningar att alstra värme. Då hjälper det att tillföra värme med varma täcken, eventuellt värmeflaska eller varmt te. När febern är hög, kan det vara behagligt med ett svalt rum och en svalkande kompress på pannan – särskilt om man också har huvudvärk. När febern sjunker snabbt kan man få svettningar.

 

Omslag på vaderna

När febern är hög, kan den ge en stark sjukdomskänsla, huvudvärk, hjärtklappning med mera. För att förbättra välbefinnandet kan man då göra ett omslag på vaderna med citron – det kan också få ner febern med några tiondelar. (se beskrivning nedan)

Invärtes kan man också stödja cirkulationen med Cardiodoron (10 droppar 3 gånger dagligen före måltid). Vid en kraftig förkylning eller influensa kan Infludoron (10 droppar 3 gånger dagligen före måltid) vara hjälpsamt.

 

Tvätt med citronvatten

Om man haft feber i någon dag så kan en avtvättning med citronvatten eller något örtte (se nedan) kännas välgörande.

Febernedsättande läkemedel stör den inflammatoriska reaktionen på infektionen som vid enklare infektioner medför självläkning.

 

Feber hos barn

Feber är kroppens reaktion på infektionen och ett sätt för kroppen att försvara sig. Febernedsättande läkemedel rekommenderas därför inte till barn som mår bra i övrigt. Det betyder, särskilt för små barn, att de kan vara trötta men fullt kontaktbara, att de får i sig vätska och att de kissar. Barn har i regel lätt att få feber som blir hög – det är inte farligt i sig. Det är orsaken till febern som behöver vara klar. Febern går ofta över av sig själv.

Den vanligaste orsaken till feber är att barnet har en infektion, som beror på virus eller bakterier. Vanligast är virusinfektioner som förkylning, ont i öronen, hosta och ont i halsen. Vissa bakteriella infektioner ger liknande symptom och har liknande förlopp.

Barn som har feber behöver vara hemma och ta det lugnt tills de är helt friska – vanligtvis längre än feberdagarna. Barn som har feber bör inte under längre tid titta på TV eller andra skärmar. Hjärnan är mycket känslig för intryck då. En bra regel är att barnet mår bra, när aptiten har kommit tillbaka.

 

Feberkramp

Det händer att barn får feberkramp, men de allra flesta barn får aldrig krampanfall, även om febern blir hög.

När ett barn får feberkramp ska du kontakta sjukvården. För det mesta går krampen över inom cirka en minut, barnet slappnar av och vill sova, men särskilt första gången skall en professionell bedömning göras.

 

Mat och dryck vid feber

Drick förutom vatten gärna juicer, teer och safter. Vid hög feber behövs också något salt. Barn, och särskilt små barn behöver vätskeersättning med vatten, salt och socker.

Belasta inte kroppen med svårsmält mat.

Fläderblomste och lindblomste är stödjande vid feber och svettning för vuxna. (1 tsk per kopp, låt dra 2-4 min).

Ibland kan feber leda till förstoppning. Man kan ta milt laxerande medel som linfrö eller psylliumfrö. Katrinplommon kan också användas, även till barn.

 

Utvärtes behandlingar vid feber:

 

Underbensomslag med citron

Användningsområde: Hög feber (>39°), eventuellt med huvudvärk och stark sjukdomskänsla. Tidpunkten då man börjar med febersänkande åtgärder bestäms av allmäntillståndet, grundsjukdom och hur kraftigt påverkad man är av febern. Vanligen börjar man när febern stiger över 39,0° C.

OBS: Underbensomslag ska aldrig göras om fötterna är kalla!

Verkan: Genom dessa svala omslag avleds värmen. Målet är inte en stor temperatursänkning. Ofta uppnås en febersänkning på 0,2–0,5 °C och en mer avslappnad andning vilket ger ett bättre befinnande. Citron verkar också uppfriskande.

Används inte: Vid allergi mot citron, vid skadad hud eller hudsjukdomar på benen.

Material som behövs: 1 citron, ½-¾ liter vatten, skål, vass kniv, bomullstyg (som rivs i ca 10 cm breda och lagom lång remsor av t ex lakanstyg), ylledukar, yllesockor eller yllebenvärmare, till barn ev. bomullsstrumpor och stora yllesockor, handduk för sängen.

Gör såhär:

  1. Känn efter temperaturen på fötterna hos den som ska få omslaget: är de kalla måste man avvakta, lägg då en kroppsvarm värmeflaska under fötterna så att de blir varma.
  2. Lägg en handduk i sängen som skydd under benen.
  3. Ta en ekologiskt odlad citron och tvätta i hett vatten för att avlägsna smuts och eventuellt vax. (Om du inte har en ekologiskt odlad citron så använd enbart saften av en halv citron istället.)
  4. Lägg citronen i en skål med vatten, som ska ha en temperatur strax under temperaturen hos den som får behandlingen. Halvera citronen under vattnet och skär i skalet upprepade gånger med en vass kniv så att de eteriska oljorna frigörs och kläm ut citronsaften i vattnet.
  5. Rulla ihop bomullslindorna och doppa i citronvattnet och vrid ur dem.
  6. Linda bomullsrullen nerifrån upp om fot och vad, så slätt det går och sedan ylleduken eller sätt på socka/benvärmare. Täck med yllet direkt så omslaget inte svalnar för mycket. Linda ett ben i taget. Alternativt kan man linda enbart vaderna.
  7. Täck benen med ett tunt täcke/filt.
  8. Ofta är omslagen torra redan efter 10-15 minuter och kan då tas bort eller förnyas.
  9. Underbensomslagen kan upprepas upp till tre gånger efter varandra. Om det behövs, så fyll på med nytt vatten och en halv citron. Skölj bomullslindorna med varmt vatten och vrid ur dem efter varje gång.

Om den som behandlas somnar under tiden, är det ett gott tecken på att omslaget verkar. Låt då personen sova – även med omslaget på. 

 

Underbensomslag med citron hos barn

Hos barn är det enklare att ta en bomullsduk (exempelvis lakansväv), som kan viras kring vaderna, eller bomullsstrumpor.

Doppa duken/strumporna i citronvattnet och sätt omslaget runt vaden. Sätt långa yllestrumpor/sockor, alternativ avklippta ärmar på en uttjänt ylletröja, utanpå.

Byt efter ca 1 timme. Förnya omslagen när de torkat. Kan upprepas flera gånger.

 

Citronskivor under fotsulorna

Som alternativ till omslag med citronvatten på underbenen kan du prova att lägga citronskivor direkt under fotsulorna.

  1. Skiva en ekologisk citron och täck fotsulorna med några skivor.
  2. Håll på plats med strumpor eller elastisk linda.
  3. Skivorna kan ligga på några timmar eller över natten, så länge det känns behagligt.

 

Avtvättning

Häll vatten i en skål, som kan vara kroppstempererat eller lite svalare, anpassat efter den som har febern.

Man kan som tillsats använda pepparmyntste (som svalkar), salviate (som motverkar svettning), citron (som är uppfriskande) eller någon färdig väldoftande badmjölk eller badtillsats.

Tvätta eller torka av kroppen uppifrån och ned, del efter del, och torka av med handduk efter varje del. Detta ska göras ganska raskt.
Vid hög feber är det särskilt viktigt att avtvättningen görs försiktigt och kanske inte på hela kroppen, eftersom den annars kan bli för ansträngande.

En avtvättning kan upprepas flera gånger, efter behov.

 

Arnikakompress på pannan

Vid huvudvärk vid feber kan du göra en kompress på pannan med arnika (Arnica montana):

  1. Ta 1 tsk Arnika-Essens till 1 dl vatten för kompressen. Vattnet kan vara svalt eller så som det känns behagligt.
  2. Ta en bit bomullstyg, en tvättlapp, kompress eller dylikt och doppa den i lösningen. Vrid ur kompressen, lägg den på pannan och vila.
  3. Spara lösningen så att du kan upprepa behandlingen med kompressen vid behov.

 

Om Hjälpsamt

Alla råd som presenteras på Ytterjärna Forum under vinjetten Hjälpsamt är skrivna av legitimerade sjuksköterskor och granskade av legitimerade läkare. Samtliga är baserade på långvarig beprövad erfarenhet och är avstämda mot tillgänglig litteratur och forskning i ämnet.

Råden gäller för vuxna om inte annat anges. De ersätter inte annan rådgivning och vård av medicinsk personal.

Om du är osäker på om du kan använda något utav råden, på grund av medicinering, hälsotillstånd eller annat, kontakta din läkare. Hjälpsamt tillhandahålls av den ideella föreningen SAMT (Svensk förening för antroposofisk medicin och terapi).

Växter och andra ämnen som lyfts fram kan ha fler egenskaper än de vi tar upp i temat. I enstaka fall kan allergier förekomma mot det vi tar upp i våra råd, det är därför är viktigt att du själv tar ansvar för och bara använder de råd som passar för just dig.

 

Läs även

Ursula Flatters
Läkare