Redaktör med ödmjuk syn på hälsa
Vad som ger hälsa är olika för olika människor. Sättet att se på hälsa och sjukvård varierar också mycket mellan olika länder. Det här bör vi i Sverige vara ödmjuka inför och det är viktigt att människor här får verklig möjlighet att välja mellan olika inriktningar, säger tidningen Hälsas chefredaktör Maria Torshall. Hon talar delvis utifrån egna erfarenheter.
Maria Torshall har alltid arbetat som journalist och med det följer ett sinne för kritiskt tänkande. I Marias fall kombinerat med en stor portion positivt tänkande. Hon började tidigt arbeta som journalist på regionala dagstidningar, bland andra Norra Skåne och Barometern. Så småningom fick hon jobb som nyhetsreporter på Aftonbladet, där hon också skrev en bilaga för unga, och senare startade Maria bilagan Aftonbladet Resa.
Maria har länge haft ett privat intresse för hälsa och hennes första journalistiska insats på området var ett reportage för Aftonbladet om amalgamskador, som gav enorm respons.
– Då började mitt yrkesmässiga intresse för hälsa att växa. Jag såg vilken sprängkraft som låg i detta och jag började också inse att vi i Sverige inte alltid ligger i framkant på det här området.
Egna erfarenheter från olika länder gav bredare insikter
Maria bodde några år under 90-talet i England och kom där i kontakt med alternativa och kompletterande sätt att tänka kring hälsa. Exempelvis fick hon via en osteopat och en homeopat hjälp med ett tidigare ryggproblem som hon då så småningom blev av med.
– Jag vet inte vad jag ska tro om den homeopatiska behandlingen jag fick, men den fungerade för mig. Senare var det också efter en homeopatisk kur som mitt första barn blev av med luftvägsinfektionen falsk krupp. Detta efter att vi hade försökt med flera andra behandlingar, inklusive steroidbehandling på sjukhus.
Marias dotter var de första åren mycket känslig för infektioner och drog på sig allt möjligt i den vägen. Maria sätter det i samband med att hon själv behandlades med penicillin medan hon ammade, detta på grund av en komplikation under förlossningen. Dottern fick på så sätt inte ett bra immunförsvar från start, menar hon.
– Penicillin är ibland nödvändigt, men man ska ta till det bara när det verkligen behövs. Vid den här tiden började ett mer kritiskt tänkande växa i mig. Exempelvis undvek jag att alltid använda paracetamol och liknande vid värk.
Maria och familjen bodde också ett par år i Hong Kong, och även där kom hon i kontakt med andra sätt att se på hälsa och sjukvård. Det blev allt klarare för henne att det inte bara finns ett sätt att se på detta. Exempelvis när dottern vårdades för lunginflammation på sjukhus lärde sig Maria att behandla feber med svalkande bad istället för smärt- och feberlindrande läkemedel, och det har hon fortsatt med sedan dess.
Med erfarenheter som småbarnsförälder från England och Hong Kong, men med rötterna i Sverige, kunde hon också konstatera att även barnvaccinationsprogrammen ser olika ut. Samtidigt gav man i respektive land intryck av att det egna programmet var det enda rätta. Men alla tre kunde ju knappast ha helt rätt, menar Maria.
Det är inte minst alla de här erfarenheterna kring hälsa och sjukvård från olika länder som bidragit till att Maria lyft blicken i hälsofrågor, tagit intryck från integrativ medicin och även blivit mer kritisk.
– När jag såg att det är så olika i olika länder så fick jag ju gå till mig själv och fråga vad som är rimligt för mig. Och det måste jag då basera på research. Därför har jag också läst otroligt mycket om hälsofrågor.
– Jag har fått en ödmjukhet inför att det finns väldigt mycket kunskap där ute. Även vetenskapen måste vara nyfiken, man får aldrig stänga dörren. Vi vet inte allt. Jag är för vetenskap och forskning, men den måste kopplas till en öppenhet. Vi måste även förstå att det finns enorma vinstintressen som vi bör förhålla oss kritiska till. Vi ska vara kritiska till kvacksalvare, men också kritiska åt andra hållet, mot forskning som finansieras av den vinstdrivande läkemedelsindustrin.
Våra olikheter kräver mer valfrihet i vården
När man pratar med chefredaktören för tidningen Hälsa måste man ju bara fråga: Vad är hälsa för dig?
– Hälsa är inte frånvaro av sjukdom, utan närvaro av friskhet. Att man känner att man mår bra. Det som är hälsa för dig behöver inte vara hälsa för mig. Därför tror jag inte på att man ska ha en alltför strikt syn på hälsa. Man kan ge råd och inspirera, men inte sätta upp strikta regler för hur andra ska leva sina liv.
Den här lite öppna hållningen till hälsa hänger också ihop med Marias intresse för integrativ medicin, dvs olika väl beprövade metoder som kompletterar den vanliga sjukvården. Hon är inte nöjd med hur Sverige som land förhåller sig till integrativ medicin. Här påminner Maria om att Sverige har undertecknat Världshälsoorganisationens (WHO) strategi och rekommendationer om att vi ska titta närmare på komplementära metoder. Nu har regeringen tillsatt en utredning som delvis har med det att göra och som hon hoppas ska leda till något gott.
Maria har bland annat skrivit om och dragit en lans för Vidarkliniken, eller snarare den typ av integrativ vård som ges där.
– Jag anser att vi behöver flera sådana alternativ i sjukvården och Vidarkliniken är det enda integrativa sjukhuset i Norden. Det behövs mer valfrihet. Man måste respektera att vi människor har olika preferenser, att vi reagerar olika på de behandlingar vi får och att vi upplever hälsa på olika sätt. Patienternas valfrihet är inget värd om det inte finns verkliga valmöjligheter. Det blir lite som ha demokrati i en enpartistat.
Mat och hälsa viktigt område
Med 76 år på nacken är Hälsa Sveriges äldsta hälsotidning. De flesta läsare är kvinnor, ofta 35+. Maria kan konstatera att det allmänna intresset för hälsa är stort och att det idag kryper ner i åldrarna. Framförallt menar hon att kunskaperna har ökat. Hon älskar att ha läsarkontakter (vilket inte alla chefredaktörer inom media gör). Bland annat därför att det hos läsarna finns oändligt mycket intressanta historier och erfarenheter att skriva om.
Mat och hälsa är ett stort område för tidningen. Här håller sig Hälsa till en lakto-ovo-vegetarisk linje, dvs vegetarisk inklusive mjölk och ägg. Privat älskar Maria att laga mat och i familjen har sonen tydligen tagit intryck och blivit kock. När det gäller mattrender ser hon exempelvis ett ökat intresse för raw food, särskilt sommartid. Det blir också alltmer uppmärksamhet och medvetenhet kring att dra ner på socker.
– Maten är främsta bränslet för kroppen och det är klart att vad vi stoppar i oss påverkar hälsan och hur vi mår. Själv är jag numera vegetarian till vardags men äter fisk då och då, och samtidigt något av en gottgris. Choklad är min stora svaghet. Får jag välja ska maten vara ekologisk, närodlad och lagad från grunden. Det finns mycket som är enkelt att laga och vi behöver rent allmänt lära oss att maten måste få ta tid.
Ur samhällssynpunkt tycker Maria att det är mycket viktigt att barnen får bra mat i skolan och att de lär sig laga mat både där och hemma. Det är också viktigt att patienter i sjukvården och människor på andra institutioner får bra mat. Här tror Maria att det bland annat behövs betydligt mer utbildning i näringslära och kost för läkare.