bondböna
Illustration: Anna Gran
7 oktober, 2016

Bondböna – vicia faba

Förutom att bönor utgör en utmärkt proteinkälla och mättar skönt i magen, är de lätta att odla och går att använda i de flesta typer av maträtter. Det finns bevis på att man ätit odlade bönor redan för 8000 år sedan, eftersom man i Peru hittade 12-13 mm långa bönor vid utgrävningarna i grottan Cuitarrero.

Namnet böna är indoeuropeiska och betyder att svälla. De gröna bönorna – dit bondbönan hör – är extra nyttiga, eftersom de innehåller mer karoten. Både fibrerna och karotenet anses ha en cancerhämmande effekt, främst när det gäller mag- och tarmkanalen. Eftersom nyttiga tarmbakterier är extra förtjusta i fibrer, ökar bildningen av ämnen som skyddar mot tjocktarmscancer om man äter mycket bönor. Immunförsvaret stärks och blodsockernivån blir jämnare. Bönor innehåller mycket nyttigheter, bland annat B-vitaminer och järn.

Just bondbönan, Vicia faba, är en medlem i ärtfamiljen, men inte närmare släkt med övriga bönor. Kärt barn har många namn och bondbönan kan också kallas åkerböna, hästböna och duvöga. Det beror på vilken storlek fröna har. Bondbönan är ganska frosttålig och lämpar sig därför bäst i vårt klimat. Både i norra Europa och i Glastonbury i England har man hittat bondbönor i lämningar från järnåldern. Bondbönan finns omnämnd i såväl grekisk som romersk litteratur och i Egypten odlades den 1.800 f.Kr. De allra äldsta kända fynden från odlad bondböna är från stenåldern i Jeriko och Ungern. Där odlades den redan innan människorna lärt sig att göra keramik.

 

Gott bönrecept: Spenat med bondbönor och pancetta

4 portioner

Svartpeppar, malen
1 nypa salt
300 g späd spenat
2 st vitlökar
200 g pancetta i tärningar
0.5 msk olivolja
300 g bondbönor
Gör så här:
Koka bondbönorna några minuter, beroende på storlek, tills de blivit lite mjuka. Låt dem rinna av, skölj i kallt vatten och skala dem sedan. Hetta upp oljan i en stor tjockbottnar kastrull och låt pancettan sjuda i fem minuter. Tillsätt vitlök, rör om hastigt och lägg i spenaten. Rör om och låt den slakna, men inte mer. Lägg i bönorna och smaka av med salt och peppar. Blanda allt väl och servera på nykokt pasta. Smaklig måltid!

Kuriosa: FN har utsett 2016 till Baljväxternas år. Saltå kvarn har samlat många goda och inspirerande bönrecept här.