”Samarbete är framtiden”
EAT är en gemenskap för globala aktörer som delar åsikten att för att kunna livnära jordens nio miljarder människor på ett hållbart sätt i framtiden, är ett samarbete över verksamhetsgränserna nödvändigt. Näringsliv, forskare, politiker och civilsamhälle måste börja jobba tillsammans kring frågor som rör mat, hälsa, och hållbarhet.
”Vi måste få forskare, politiker och näringsliv att komma samman. Målet måste vara en livsmedelsproduktion som är bra för konsumenterna, för producenterna och för jorden”, säger Dr. Gunhild Stordalen, ledare för Stordalen Foundation, i en intervju till DN. Stordalen foundation är grundaren av EAT och driver det tillsammans med Stockholm Resilience Centre som huvudpartner.
Som ett steg mot målet delar EAT ut en rad utmärkelser för att premiera innovativa idéer och lösningar som ämnar skapa en hälsosam och hållbar mat i framtiden, samt ordnar en rad evenemang kring tematiken. En av konferenserna EAT står bakom är det numera årliga Stocholm Food Forum. En konferens där globala ledare ses för att diskutera och dela med sig kring utmaningar och möjligheter som anknyter till mat, hälsa och hållbarhet. Några av föredragshållarna har t ex varit Bill Clinton, Vandana Shiva, Hans Rosling och Johan Rockström.
Många av föredragen och diskussionerna från Stockholm Food Forum har filmats och finns på EATs hemsida att kolla på. Ett tips för dig som också är intresserad för frågor kring mat och hållbarhet. Kolla här!
Foto: Pressbild/EAT