15 december, 2015

Organic 3.0 – dags att göra ekologiskt till huvudtrend

Det ekologiska behöver ta ett nytt utvecklingssteg globalt och gå från att vara en nisch till att bli huvudtrend. Det är en av grundtankarna som International Federation of Organic Agriculture Movement (IFOAM) nu driver under namnet Organic 3.0. Nyligen arrangerades en internationell konferens på temat i Sydkorea, där Järna och Södertälje fick stor uppmärksamhet som intressant modell.

Globalt står ekologisk odling och matproduktion fortfarande för en liten del av den totala volymen. Det vill IFOAM ändra på. Här anser man att ekologiskt är den enda hållbara och framkomliga vägen på 10–20 års sikt. Med begreppet hållbart menar IFOAM att vi idag ska möta våra behov utan att underminera framtida generationers möjligheter att möta sina behov, samt att vi ska bevara ekologisk balans genom att undvika att uttömma eller förstöra naturresurser.

Odlingsjordar i hela världen, inklusive Sverige, utarmas idag gradvis av ohållbara kortsiktiga odlingssystem, som också har en rad andra negativa effekter på klimat, biologisk mångfald, giftspridning och läckage av näringsämnen till vattendrag. När det gäller behovet av förändring i jordbruket globalt larmade 60 experter om läget för ett par år sedan i en FN-rapport med rubriken ”Wake up before it is too late”.

Organic 3.0 tar bredare grepp

Organic 3.0 siktar nu på verkligt hållbar odling och konsumtion, som en del av lösningen på de stora utmaningar mänskligheten och planeten står inför. Strategin för Organic 3.0 är bland annat att man ska stimulera innovation inom det här området, lära av framgångsrika exempel, bredda det ekologiska, inkludera andra hållbarhetsinriktade rörelser (t ex Fairtrade), betona partnerskap genom hela matkedjan och verka för ökad transparens när det gäller verkliga kostnader och rätt pris på maten.

– Man vill bredda det ekologiska bland annat beträffande innehåll, kontakter och antalet ekologiska bönder. Det kan exempelvis bli frågan om att ha annorlunda system för eko-godkännande för de miljontals småbönder i världen som inte har råd med dagens godkännande – dock troligen utan att ändra kriterier, säger Jostein Hertwig. Han är vd för BERAS International och var en av huvudtalarna på IFOAM:s konferens nyligen om Organic 3.0.

– Det talas också om att se ekologiskt som en grundnivå, att ge bönder större plats i utvecklingen och involvera konsumenterna mer. En specifik del som betonats är också arbetet för biologisk mångfald.

Historiskt har Organic 3.0 föregåtts av en pionjärfas (Organic 1.0) och sedan en fas av konsolidering från 1970-talet och framåt, då det bland annat skapades principer och regler för det ekologiska (Organic 2.0).

– Inom IFOAM anser man nu att detta inte fört utvecklingen tillräckligt framåt och att det behövs nya grepp, berättar Jostein Hertwig.

Medan fasen Organic 2.0 fokuserade på klart definierade minimikrav och regler kring ekologiska produkter, kompletterar Organic 3.0 detta med ökat fokus på hela odlingssystem. Man vill också röra sig i en riktning som tydligare omfattar fem dimensioner av hållbarhet: ekologi, samhälle, ekonomi, kultur och ansvar.

Stort intresse för modell från Järna och Södertälje

I de första två faserna i eko-utvecklingen (Organic 1.0 och 2.0) har bland annat det biodynamiska jordbruket bidragit, inte minst med sitt kretsloppstänkande. Det bidraget fortsätter nu genom Sverige-baserade BERAS, som kan visa upp ett praktiskt genomfört system för ekologiska kretsloppsjordbruk, hållbara måltidsupplägg, lärocenter och lokala/regionala samarbeten för detta mellan jordbruk, företag och kommun, både i Järna/Södertälje och i ett flertal länder runt Östersjön. Det här intresserar IFOAM eftersom detta stämmer mycket bra med flera delar av strategin för Organic 3.0.

– Vårt sätt att arbeta för hållbarhet kring jordbruk och mat togs emot väldigt positivt på konferensen om Organic 3.0. IFOAM vill nu samarbeta med oss kring det här och använda vårt koncept. Det här är stort – IFOAM har 800 medlemsorganisationer i 120 länder. En styrka i BERAS koncept, jämfört med många andra koncept, är att vi faktiskt har genomfört det i praktiken. Vi har nu möjlighet att bli en tongivande del i den här utvecklingen på internationell nivå, men samtidigt begränsas vi av små resurser, säger Jostein Hertwig.
Foto: Erik Olsson