Biodynamiskt vin – en allt större trend
Vinskribenten Stephen Quinn har intervjuat vinproducenter från Italien, Frankrike, Chile, Nya Zeeland och Australien för att ta reda på varför de anser att biodynamiskt odlade druvor leder till bättre vin.
I artikeln, som publicerats i en indisk vin-tidning, lyfts vinets syra och lägre alkoholhalt som en anledning till att vinet blir mer lättdrucket. Man visar även på att användning av kemikalier leder till vin med sämre kvalitet. Bönder som odlar konventionellt använder gödningsmedel för att öka skördarna, något som leder till att ogräs växer lättare och kemikalier behöver användas i bekämpande syfte. Detta gör i sig jorden svagare och att ytterligare bekämpningsmedel behövs för att skydda rankorna. Resultatet är svårjästa druvor av dålig kvalitet.
Större medvetenhet om kemikalier
Så varför odlar i så fall inte alla biodynamiskt? En ren kostnadsfråga, menar Monty Waldin en brittisk vinproducent och förespråkare för biodynamisk vinframställning. En fransk studie från 2014 visar att biodynamiska odlingar kräver mer personal då druvorna i regel plockas för hand. Därför är biodynamisk vinframställning vanligare i länder som Argentina och Chile eftersom arbetskostnaderna är lägre.
Å andra sidan har vi blivit mer medvetna om vad vi äter och dricker och motviljan mot kemikalier växer, skriver Waldin. Allt fler är villiga att betala lite extra för ett kvalitetsvin och biodynamiska vinodlingar får allt lättare att gå med vinst.
Notisen är en sammanfattning och översättning av artikeln ”Biodynamics in winemaking, A Global Trend” publicerad i Sommelier India, 19/4 2016.