2 oktober, 2015

Ekologiskt viktigare än närodlat och svenskt

Det finns miljöfördelar med närodlat. Men det finns också en överdriven miljöimage kring detta, som ofta kan vara helt missvisande. Om det närodlade inte också är ekologiskt är det i regel betydligt bättre att välja importerat ekologisk, trots att det innebär längre transporter. Det är i lantbruket den stora miljö- och klimatpåverkan sker kring vår mat. Hur produktionen går till är viktigare än var den sker, anser sakkunniga på både Naturskyddsföreningen och konsultföretaget U&We.…

LÄS MER

Det finns miljöfördelar med närodlat. Men det finns också en överdriven miljöimage kring detta, som ofta kan vara helt missvisande. Om det närodlade inte också är ekologiskt är det i regel betydligt bättre att välja importerat ekologisk, trots att det innebär längre transporter. Det är i lantbruket den stora miljö- och klimatpåverkan sker kring vår mat. Hur produktionen går till är viktigare än var den sker, anser sakkunniga på både Naturskyddsföreningen och konsultföretaget U&We.

Myt att transporterna påverkar klimatet mest

Det miljömässigt bästa är förstås att maten både är ekologisk och närproducerad, när det gäller sådant som går att odla och producera i vår del av världen. Närodlat och närproducerat som begrepp har fått en mycket positiv klang hos konsumenter. Det är lätt att tro att detta i sig alltid är ett klimatsmart och bra miljöval. Men det stämmer inte. Tvärt om kan närodlat även vara ett dåligt miljöval. Och det är en myt att transporterna av vår mat påverkar klimatet mest.

– Den största miljöpåverkan ligger i primärproduktionen, dvs i lantbruket inklusive de insatsvaror som används för odling och djuruppfödning. Hur stor del av matens miljöpåverkan som ligger i lantbruksledet varierar mycket mellan olika produkter, och beror också på om man räknar in produkternas hela livscykel. När det gäller klimataspekten kan det röra sig om 30–75 procent av matens klimatpåverkan, säger Peter Wrenfelt, konsult på U&We, ett företag som arbetar med hållbarhetsfrågor sedan 20 år tillbaka.

Han menar att det i vissa fall skulle krävas mycket långa transporter av ekologisk mat för att få en klimatpåverkan som motsvarar vad konventionell produktion på hemmaplan innebär. Det är det konventionella produktionssättet som är problemet.

– Konventionellt jordbruk har i regel en högre avkastning vid goda odlingsförhållanden, vilket reducerar klimatpåverkan per kilo produkt. Men det ekologiska har flera klimatfördelar, och här är det viktigt att öka avkastningen för att reducera klimatpåverkan per kilo produkt. Konventionell och ekologisk produktion bör lära mer av varandra.

FNs jordbruksorgan FAO har studerat vad det är i ekologisk produktion som har störst positiv betydelse ur klimatsynpunkt. Det handlar om att den ökar markens förmåga att binda kol (=mindre koldioxid i atmosfären), att man inte använder handelsgödsel och att man reducerar utsläpp av den starka växthusgasen lustgas. Det här är viktiga klimatfördelar hos eko som ofta inte räknas med i jämförelser därför att det ännu inte finns någon etablerad standard för hur detta ska beräknas.

Många fördelar med eko

Men det är förstås inte bara klimateffekten som bör vägas in när man jämför ekologiskt med konventionellt. Peter Wrenfelt pekar på flera av de stora utmaningarna som vi står inför och som uttrycks i det forskarutvecklade konceptet Planetary boundaries (planetens gränser). När det gäller maten handlar det, förutom klimatet, om spridningen av giftiga ämnen, övergödningen, den minskade biologiska mångfalden och utarmningen av odlingsjordar. Områden där det konventionella jordbruket har stor negativ påverkan.

– Jordbruket slår idag hårt mot den biologiska mångfalden som är en viktig motor och förutsättning för att naturen ska kunna producera ekosystemtjänster. I en spannmålsodling kan ekologisk odling exempelvis innebära upp till 125 procent fler växtarter, 60 procent fler fågelarter, 20 procent fler arter av nyttoinsekter och upp till dubbelt så många individer av flera arter.

– På minussidan för det konventionella jordbruket finns också en kontinuerlig utarmning av jorden och stora förluster av odlingsmarker, medan ekologisk odling med goda växtföljder istället bidrar till att bygga upp odlingsjorden. Ekologiska gårdar har också mindre läckage av näringsämnen per hektar till våra vattendrag än konventionella.

”Hur” är viktigare än ”var”

Med tanke på de stora skillnaderna mellan ekologiskt och konventionellt är det enligt Peter Wrenfelt inte bra att lägga för stark betoning på närodlat, närproducerat och svenskt. Det finns aktörer som har eget intresse av att framhäva sådant, och ibland är det ren skönmålning.

– När man alltför ensidigt betonar VAR maten har producerats tar man samtidigt bort fokus från det som är mycket viktigare, nämligen HUR den produceras. Det blir förvirrande och något av falsk marknadsföring. Man måste driva de här frågorna med större helhetssyn och få med alla miljö- och hållbarhetsfrågor. Det går inte att snuttifiera detta och bara se till en liten del.

Peter Wrenfelt framhåller också att ekologisk produktion idag är långt ifrån miljömässigt tillräcklig, utan är ett steg på vägen mot det långsiktigt hållbara jordbruket. Han menar att exempelvis plogfri odling, agroforestry och ökade inslag av natur i jordbrukslandskapet är några intressanta nästa steg.

Miljönyttan bra oavsett var den uppstår

Emelie Hansson, sakkunnig inom mat och jordbruk på Naturskyddsföreningen, håller med om att många felaktigt tror att lokalproducerat och svenskt automatiskt är bra för klimatet.

– Visst kan lokalt producerad mat vara klimatsmart, men det finns inga allmängiltiga kriterier som visar att det är så. Det är produktionssättet, inte transporterna, som ger den stora klimatpåverkan. Och när det gäller transporterna har själva transportmedlet större betydelse än hur långt maten fraktas.

Hon ger ett intressant exempel från en studie gjord vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Båttransporter av ekologiska äpplen från Nya Zeeland gav mindre klimatpåverkan än om konsumenten kör bil 4 kilometer fram och tillbaka till affären.

Emelie Hansson betonar att det är viktigt att inte skapa en polarisering mellan svenskt och ekologiskt.

– Miljönyttan är bra var i världen den än uppstår. Det handlar om att hålla sig inom planetens gränser. Vi ser ekologiskt som en konkurrensfördel. Ökad efterfrågan på eko bidrar till att allt fler jordbruk kan ställa om till ekologiskt både i Sverige och i övriga världen. Det är vägen framåt lokalt och globalt.

– Om det inte finns tillräckligt av en ekoprodukt i Sverige bör man fortsätta välja ekologiskt från andra håll. Det gäller förstås också sådant som inte kan produceras i Sverige. Konsumenterna minskar på så sätt sina fotavtryck även i andra länder, och i många länder bidrar det även till fattigdomsbekämpning.

Naturskyddsföreningen har samarbeten i exempelvis Etiopien och Kenya. Där har övergången till ekologiska metoder lett till ökad produktivitet och ökade skördar, minskad sårbarhet för torka, skadedjur och översvämningar, högre grundvattennivåer, ökad markbördighet, ökade inkomster samt ökad biologisk mångfald och gynnad produktion av ekosystemtjänster.
Foto: Pixabay


28 september, 2015

Västanå teater – berättelser om konsten att vara människa

Hur lyckas man få Stockholms teaterpublik att vallfärda till en enorm teaterlada mitt ute bland Värmlands skogar kväll efter kväll? Västanå teater har lyckats med någonting som många teatrar bara får drömma om. Med berättelser och myter hämtade från folkkulturen har de gjort sig oumbärliga för hela den värmländska turistnäringen.…

LÄS MER

Hur lyckas man få Stockholms teaterpublik att vallfärda till en enorm teaterlada mitt ute bland Värmlands skogar kväll efter kväll? Västanå teater har lyckats med någonting som många teatrar bara får drömma om. Med berättelser och myter hämtade från folkkulturen har de gjort sig oumbärliga för hela den värmländska turistnäringen.

Leif Stinnerbom är sedan 25 år tillbaka konstnärlig ledare för Västanå teater. Med en bakgrund som spelman, polskedansare, koreograf och musikforskare och etnolog, har han varit med och byggt upp det som idag är Västanå teater. En teater vars unika spelstil – en frisk blandning av musik, dans, och teater – har blivit ett tydligt signum. Ivar Lo-Johansson sa en gång att ”allt spännande finns i arbetarklassen” – enligt Leif finns det mest spännande i folkkulturen.

– Vi utgår alltid från folkkultur, oftast skandinavisk, och letar efter berättelser som vi sedan berättar från scenen. Det här berättarperspektivet är väldigt viktigt och något som skiljer oss från många andra teatrar. Ofta när jag tittar på teaterföreställningar upplever jag att det snarare handlar om ett uttrycksbehov som får komma till tals, än någon som har något den verkligen vill berätta. För att en berättarsituation ska uppstå krävs det alltid två personer, vi är med andra ord beroende av vår publik och publiken involveras i sin tur att delta aktivt.

Ofta handlar det om mytiska berättelser som Västanå teater väljer, gärna med metafysiska inslag, och nästan alltid myter som på något sätt behandlar utmaningarna kring vad det är att vara människa.
– Jag tror myten är viktig för dagens människa. Den kan bidra med något som den naturvetenskapliga verklighet vi skapat oss idag inte kan.

Avgörande för den värmländska turistnäringen

Västanå teater är ett exempel på en verksamhet som lyckats få en hel glesbygd att känna stolthet. Varje år sätter de upp två olika föreställningar, en som de spelar i sin enorma trälada i Värmland under sommaren, och en som de ger i ett mongoliskt tält under en vinterturné genom Sverige. Sommarmånaderna är de mest hektiska då de spelar inte mindre än totalt femtio föreställningar – och nästan varje kväll är de femhundra platserna utsålda, till största delen till människor utanför Värmland.

– Det här gör förstås att vi är betydelsefulla för hela turistnäringen i Värmland. Oftast så brukar konst vara någonting man satsar på först när man har pengar över i ett samhälle, i vårt fall så är man tvungen att satsa på kultur för att det ska gå bra för samhället. Det lönar sig alltså att satsa på kulturen först!

”Konst kan få människosjälen att blomma”

– I en sekulariserad värld så upphör människan att se livet som ett mysterium och ser bara de praktiska materiella delarna. Det är att förminska människan, tycker jag. Konst har en förmåga att öppna upp människors ögon för livets mysterium. Förhoppningsvis kan konsten fylla det tomrum som religionen tidigare hade. Konst kan få människosjälen att blomma!

Ett exempel är en kvinna som kom fram efter en föreställning och berättade att ”jag förstod kanske inte allt, men det var det vackraste jag upplevt”. Det är, enligt Leif, konstens förmåga att ge människor hopp och tro, något som är minst lika viktigt som att konsten ska provocera och spegla hela samhället.
– Min konst får gärna ge människor hopp och kraft att klara av projektet det är att vara människa. För Strindberg hade rätt, det ÄR synd om människan.

Mer konst i skolorna

Einstein, som ofta får agera symbol för naturvetenskapen, fick en gång ta emot en fråga från en mamma som undrade hur hon kunde göra sin son lika uppfinningsrik och intelligent som vederbörande. ”Läs sagor för honom” var Einsteins svar. Men kvinnnan var påstridig, och underströk att hon ville att sonen verkligen skulle bli extremt intelligent, precis som herr Einstein själv. ”Läs många sagor för honom” var Einsteins replik.

– Vad jag tror att Einstein menade var att i fantasins värld finns det inga gränser, som det gör i ett riktigt liv. För att kunna komma på innovationer och nya uppfinningar krävs att vi utvecklar vår förmåga att vara gränsöverskridande. Skolan går åt helt fel håll när man begränsar utbildningen till enbart huvudet. Jag saknar inslag av konst i Sveriges skolor, jag tror man blir mycket bättre på teoretiska ämnen när man även ger fantasin näring. Vi lurar oss om vi tror att det bara är hjärnan som tänker. Kroppen är en helhet och vi måste föda alla delar. Det är helt absurt att man ens ska behöva argumentera kring detta. Egentligen vet alla det här.

”Barnteater för vuxna”

Vad är det då som har fått Västanå teater att lyckas bättre än många andra? En ofrånkomlig framgångsfaktor är så klart värmlänningen Selma Lagerlöf – även Leifs favoritförfattare. I början spelade Västanå teater nästan uteslutande hennes pjäser, men idag reser folk till teaterladan oavsett om det är Lagerlöf eller Strindberg eller som i somras Lars Anderssons berättelse Lomjansguten som står på programmet.

En annan framgångsfaktor är det tydliga valet av spelstil.
– Idag pratar alla om bredd, men jag tror vi måste satsa mycket mer på djup och sluta krafsa lite här och där. Det svåraste som finns är att välja bort. När man valt någonting så resulterar det alltid i två saker: det finns folk som gillar ditt val, och folk som ogillar det – vilket är mycket bättre än ett mellanläge där ingen bryr sig. Det finns många som älskar Västanå teater och reser för att se oss varje år, de är våra bästa ambassadörer. Sedan finns det de som verkligen hatar oss, och aldrig för sitt liv skulle vilja återvända. Det är alltså bra!

Enligt Leif har den värmländska poeten Bengt Berg gett det finaste betyget teatern kan få, när han en gång sammanfattade: ”Västanå teater är som barnteater för vuxna”.

 


26 september, 2015

5 artiklar ur arkivet

Hemsidan Ytterjärna Forum startade för ett halvår sedan och vi har hunnit publicera över 100 artiklar, notiser och blogginlägg. Eftersom det säkert finns flera av våra läsare som inte följt oss sedan starten så tänkte vi tipsa om några artiklar ur arkivet. Artiklar som blivit lästa av väldigt många och som fortfarande är aktuella till innehållet.…

LÄS MER

Hemsidan Ytterjärna Forum startade för ett halvår sedan och vi har hunnit publicera över 100 artiklar, notiser och blogginlägg. Eftersom det säkert finns flera av våra läsare som inte följt oss sedan starten så tänkte vi tipsa om några artiklar ur arkivet. Artiklar som blivit lästa av väldigt många och som fortfarande är aktuella till innehållet.

Biodynamisk ko på Yttereneby Gård

#1. Ko-riket

Öppen luftig planlösning med stora ljusinsläpp, generös takhöjd och organiska material. Att stiga in i Holger Van der Woudes nya superladugård på Yttereneby Gård är ungefär som att komma rakt in i en mäklarannons. ”Kungariket för korna”, som Holger själv kallar det för.

Läs hela artikeln

Annika Lauren från Ekobanken

#2. Stadigt växande intresse för sociala banker

Hur sparkapital på bankkonton används av bankerna har stor betydelse för hur världen utvecklas. Det är något man tar fasta på inom den internationella impuls som kallas social banking, som växer allt mer – även i Sverige. Inriktningen är att bidra till en bra samhällsutveckling genom att finansiera miljömässigt och etiskt hållbara företag och verksamheter.

Läs hela artikeln

#3. Hur kan antroposofisk medicin bidra till samhällsutvecklingen?

Antroposofisk medicin har funnits i snart 100 år. Antroposofiska läkemedel förskrivs av 15 000 legitimerade läkare runtomkring i Europa varje dag. Trots det saknar vi fortfarande en lagstadgad registrering av dem i Sverige. Varför behövs antroposofisk medicin i Sverige och på vilket sätt kan den bidra till en positiv samhällsutveckling? Vi frågade Ursula Flatters, utbildningschef och läkare på Vidarkliniken som är ett sjukhus där man kombinerar konventionell skolmedicin med antroposofisk läkekonst.

Läs hela artikeln

#4. Håller Google på att konkurrera ut vårt offentliga skolsystem?

När högt anställda på företagsgiganter som Google, Apple och Yahoo i teknikmeckat Silicon Valley väljer att sätta sina barn i waldorfskola är en naturlig följdfråga ”varför”? Vad är det som till och med får ipadinnovatörerna själva att välja bort sin egen uppfinning – mot en skola där man istället använder färgpennor och akvarellpapper? Vad är det den offentliga skolan saknar?

Läs hela artikeln

Waldorfförskola

#5. Förskolorna där både kött och plast lyser med sin frånvaro

Utbildningen till waldorfförskollärare har ett massivt söktryck varje år, över 100 stycken står i kö men det finns i dagsläget enbart utrymme att ta emot 30. Samtidigt är behovet stort – fler och fler föräldrar väljer att sätta sina barn i en waldorfförskola och uppemot 70 nyutexaminerade waldorfförskollärare behövs varje år. Vad är det som gör waldorfförskolorna så populära?

Läs hela artikeln

23 september, 2015

Forskning: övning ger färdighet

Vad är skillnaden mellan att lära sig någonting teoretiskt och att öva det praktiskt? Är den ena metoden mer effektiv än den andra? Forskning från Mind and Life community har undersökt frågan genom att jämföra upplevelsebaserad meditation med didaktiskt lärande och diskussion. …

LÄS MER

Vad är skillnaden mellan att lära sig någonting teoretiskt och att öva det praktiskt? Är den ena metoden mer effektiv än den andra? Forskning från Mind and Life community har undersökt frågan genom att jämföra upplevelsebaserad meditation med didaktiskt lärande och diskussion.

I en studie publicerad i PLOS One undersökte man effektiviteten som olika metoder av mindfulnessträning hade på uppmärksamheten hos soldater satta under hög stress. Resultatet tyder på att ett faktiskt utövande av meditation har mer positiv inverkan på uppmärksamheten än att bara lära sig om ämnet konceptuellt.

En annan studie publicerad i Journal of Experimental Psychology: General undersökte huruvida fördomar mot stigmatiserade grupper (svarta och hemlösa människor) kunde minska genom att man aktivt övade förlåtelse genom känslor av värme och acceptans mot sig själv och andra. Återigen är resultatet ett bevis på att praktiskt utövande är bästa sättet att förändra djupt rotade mentala vanor. Didaktiska och diskussionsbaserade metoder verkar inte ha samma effekt som att delta i kropp-själs-övningar av kontemplation.

Resultatet är för många inte särskilt överraskande, och det är svårt att dra stora övergripande slutsatser utifrån dessa två studier. Men att de båda pekar tydligt åt riktningen att ”learning by doing” skulle vara mer än bara ett talesätt, lägger en intressant grund för framtiden. Hur skulle t ex denna slutsats kunna användas på ett mer effektivt sätt inom skolorna?

Som Leif GW Persson konstaterade i DN:s lördagsmagasin: ”Det finns två sätt att lära sig. Dels att du läser om det, dels att du lär dig genom eget liv och praktik, och det andra sättet biter mycket bättre än det förra.” – kanske hade han rätt? Vi på Ytterjärna Forum följer nyfiket fortsatt forskning på området.


Foto: Pexels


19 september, 2015

PISA-studie: negativt med datorer i skolan

I en alldeles ny PISA-studie konstateras att eleverna med den högsta internet- och datoranvändningen i och utanför skolan presterar sämst på PISA-provet. Sverige är ett av de länder där tillgången och användningen av it i skolorna är som störst men som samtidigt når botten vad gäller elevernas resultat.…

LÄS MER

I en alldeles ny PISA-studie konstateras att eleverna med den högsta internet- och datoranvändningen i och utanför skolan presterar sämst på PISA-provet. Sverige är ett av de länder där tillgången och användningen av it i skolorna är som störst men som samtidigt når botten vad gäller elevernas resultat.

”Resultatet från PISA-studien visar att it-användningen i skolan har ökat bland 15-åringar och vi vet sedan tidigare att kunskapen om hur datorerna kan användas inte hängt med. Det är viktigt att ha en genomtänkt strategi för it-användningen i skolan för att få ut maximal nytta av investeringarna”, säger Anders Fredriksson, biträdande chef på resultatutvärderingsenheten på Skolverket, i ett pressmeddelande 15 september 2015.

Trots flera forskningsrapporter som varnat för att datoranvändning i skolan inte verkar bidra till ett bättre skolresultat så har det svenska offentliga skolsystemet gått mot en alltmer datoriserad undervisning. I Sverige är en svensk elev i genomsnitt online 39 minuter per dag på skoltid, vilket är över genomsnittet i OECD som ligger på 25 minuter.

Den enda aktivitet (grupparbete, hemuppgifter, skolarbete…) där datorn verkar ha ett positivt samband är i resultatet av digital vs. traditionell läsning. Alla andra aktiviteter visar ett negativt samband. I stället är det de elever som aldrig och nästan aldrig gör aktiviteterna som har de bästa resultaten.

”Elever som använder internet mer än fyra timmar per dag i skolan har genomgående de lägsta resultaten i läsförståelse, matematik, digital läsning och digital matematik.” skriver Skolverket i sitt pressmeddelande om PISA-rapporten.

Skolverket har nu fått i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på nödvändiga insatser för att stärka den digitala kompetensen i undervisningen, något som efterfrågas framför allt av lärarna.

Ytterjärna Forum har tidigare skrivit om annan forskning som gjorts kring mobiler och datorer i skolan. Läs även vår artikel om Google-anställda i Silicon Valley som väljer att sätta sina barn i waldorfskolor – delvis på grund av att datorer och surfplattor oftast används mer restriktivt där.

Fotnot: OECD är en engelsk förkortning för vad som på svenska översätts ”Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling”. I organisationen ingår 35 hög- eller medelinkomstländer, varav Sverige är ett av dem. PISA är en studie som rankar OECD-ländernas studiesystem.
Foto: Pexels


16 september, 2015

Internationell konferens om traditionell medicin

I slutet av augusti 2015 pågick en internationell konferens om traditionell medicin i Macao i Kina. Konferensen anordnades av Världshälsoorganisationen WHO och på plats fanns bland annat WHO:s Generaldirektör Dr Margaret Chan och Kinas vice hälsominister. Dessutom deltog Torkel Falkenberg från I C – The Integrative Care Science Center som WHO-rådgivare kring forskningsfrågor.…

LÄS MER

I slutet av augusti 2015 pågick en internationell konferens om traditionell medicin i Macao i Kina. Konferensen anordnades av Världshälsoorganisationen WHO och på plats fanns bland annat WHO:s Generaldirektör Dr Margaret Chan och Kinas vice hälsominister. Dessutom deltog Torkel Falkenberg från I C – The Integrative Care Science Center som WHO-rådgivare kring forskningsfrågor.

Dr Margaret Chan inledde konferensen med ett mycket uppskattat invigningstal där hon tog upp utmaningarna med både den traditionella och den moderna medicinen.

”Både den moderna medicinen och den traditionella medicinen bidrar på unika sätt till hälsan, men båda har också sina begränsningar och tillkortakommanden. Länder, särskilt utvecklingsländer, är kloka nog att använda det bästa av dessa två synsätt i ett omsorgsfullt integrerat och reglerat sätt.”

Margaret pratade även om den skepsis som ofta finns gentemot den traditionella medicinen och som oftast handlar om samma sak: effekten av de flesta traditionella läkemedel och metoder har inte bekräftats i konventionella kliniska prövningar.

”Jag skulle försiktigt vilja utmana denna slutsats. Den vetenskapliga metod vi idag använder har inte utformats för att noggrant bedöma människans helhetsupplevelse som uppstår när traditionell medicin levereras av skickliga, erfarna och pålitliga utövare i deras kulturella och historiska miljö.

Kontrollerade kliniska prövningar kan utvärdera insatsen eller det växtbaserade läkemedlet, men inte hela upplevelsen. Dessutom har smärta, ångest och stress nästan alltid en subjektiv dimension.

Som nobelpristagaren Elizabeth Blackburn påminner båda åsiktssidorna: ’Vi tenderar att i humanbiologin glömma hur kraftfullt organ hjärnan är.’ Vetenskaplig forskning om de fysiologiska effekterna av stress bekräftar giltigheten av denna påminnelse.”

Margarets uppmaning är att länder som syftar till att integrera det bästa från både traditionell och modern medicin gör klokt i att sluta titta på de många skillnaderna mellan de två synsätten, och istället se på de områden där båda överlappar varandra, för att kunna ta itu med den hälsoutmaning som 2000-talet står inför.

WHO:s strategidokument för traditionell medicin

WHO lanserade förra året en ny strategi, ”WHO Traditional Medicine Strategy 2014-2023”, för hur världens länder ska kunna integrera traditionell medicin, även kallat komplementär medicin, i de nationella sjukvårdssystemen. Strategin syftar till att underlätta för länderna att utveckla en policy och implementering som stärker den traditionella medicinens roll för folkhälsan. Första konferensdagen i Macao handlade till stor del om implementeringen av denna strategi och hur man kan komma vidare. Torkel Falkenberg från det svenska forskningsinstitutet Integrative Care Science Center är en av dem som varit med och tagit fram WHO:s strategidokument.

– I sitt tal bemötte Dr Margaret Chan de problem som vi även står inför i Sverige idag, vad gäller komplementär och alternativ medicin, Vidarkliniken och antroposofisk vård. Det är sällsynt med någon som jobbar på toppnivå och som är så påläst i frågan som Margaret är. Det var otroligt inspirerande att höra hennes invigningstal, säger Torkel.

Torkel var anlitad av WHO som rådgivare i frågor som berör policy, lagstiftning och klinisk forskning kring komplementär och alternativ medicin. Under tre av konferensens dagar utbildade han femtio beslutsfattare och forskare från hela världen kring dessa frågor.

– I mina workshops använde jag bland annat vår forskning på Vidarkliniken som ett exempel på hur man kan beforska integrativ vård, från cellulär nivå till vår publicerade hälsoregisterforskning. Jag poängterade att det är viktigt att börja beforska om den komplexa vårdinterventionen som den praktiseras i vardagen i vården är verksam eller ej (pragmatic clinical trials), innan man går vidare till att beforska hur de enskilda komponenterna i vårdinterventionen bidrar till effekten (explanatory clinical trials) och hur viktigt det är att kombinera kvalitativ metodik med kvantitativ forskningsmetodik, så kallad mixed methods i strävan att evidensinformera hälso- och sjukvården.

Sommarmalört utrotade malaria på Komorerna

På konferensen deltog även vice presidenten för Komorerna, en ögrupp öster om Afrika där man länge tampats med malariaproblem. Han berättade hur de upptäckt sommarmalört, en gammal läkeört som använts i Kina ända sedan 340 f Kr, och som man renat för att fram substansen artemisinin. Artemisinin har man sedan börjat använda på Komorerna för att utrota malaria – och idag är malarian på Komorerna i princip utrotad.

– Det visar på vilken potentialitet det finns på det här området. Att det finns en hel del guldkorn inom den traditionella medicinen som går att använda även idag. Man bör därför beakta viss försiktighet innan man bestämmer sig för att begränsa komplementär, alternativ eller uråldrig traditionell medicin med begynnande evidensbas, precis som Generaldirektören understryker, konstaterar Torkel.
Foto: Torkel Falkenberg


14 september, 2015

Konsumenterna kan minska koldioxidutsläpp

Svenskarnas konsumtion orsakar femtio procent mer utsläpp i andra länder idag, jämfört med för drygt tjugo år sedan (1993–2012). Samtidigt har de inhemska utsläppen orsakade av konsumtion istället minskat med trettio procent. ”Helt enkelt därför att vi konsumerar alltmer varor som produceras i andra länder” konstaterar Naturvårdsverket i sin rapport.…

LÄS MER

Svenskarnas konsumtion orsakar femtio procent mer utsläpp i andra länder idag, jämfört med för drygt tjugo år sedan (1993–2012). Samtidigt har de inhemska utsläppen orsakade av konsumtion istället minskat med trettio procent. ”Helt enkelt därför att vi konsumerar alltmer varor som produceras i andra länder” konstaterar Naturvårdsverket i sin rapport.

Mellan 1993 och 2001 låg utsläppen orsakade av svenskarnas konsumtion på en ganska jämn nivå, men sedan 2001 har de ökat. Räknat i koldioxidekvivalenter handlar det om en total ökning med över tjugo miljoner ton koldioxidekvivalenter. Två tredjedelar av de totala utsläppen från konsumtion orsakas av privatpersoners konsumtion. Alltså av det du och jag väljer att köpa.

Mat och transport största klimatbovarna

Det är, kanske inte helt oväntat, maten vi väljer att konsumera som är den största klimatboven i detta drama. Faktum är att vår matkonsumtion står för en tredjedel av de växthusgasutsläpp som orsakas av vår privata konsumtion – den har ökat med tjugofem procent sedan 1993.

”Matens klimatpåverkan uppgår idag till omkring 1,8 ton koldioxidekvivalenter per person och år. Scenarier med minskad nötköttskonsumtion skulle kunna minska utsläppen till omkring ett ton år 2050 medan en helt vegetabilisk kost skulle ge utsläpp på ner mot 0,3 ton. Utsläppen från svenskarnas flygresor beräknas att ha fördubblats de senaste 20 åren och uppskattas idag till cirka 1,1 ton per person och år. Scenarier visar att om flygandet inte fortsätter att öka utan ligger kvar på dagens nivå så kan utsläppen genom tekniska förändringar hamna på runt 0,5 ton år 2050. Forskarnas slutsats är att för att ha goda chanser att nå klimatmålet behöver kraftfulla styrmedel utvecklas och införas avseende mat och flyg.” Så skriver Naturvårdsverket själva om sin rapport ”Hållbara konsumtionsmönster”.

Positivt är att vi verkar ha blivit bättre på att värma upp våra hus, isolera och köpa lågenergilampor – utsläppen från kategorin ”bostad” har minskat med drygt trettio procent mellan 1993 och 2012.

Hur klimatvänlig är du?

Vilken förändring är egentligen viktigast i kampen om en gladare planet, var ska jag börja? Ibland kan det vara svårt, ja näst intill omöjligt, att navigera i hållbarhetsträsket. Då är det tur att det finns experter och forskare att ta hjälp av.

Klimatkontot är en digitalt test, framtaget av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med bl a Naturvårdsverket. Genom att fylla i hur du reser, äter, konsumerar och bor får du reda på hur stort just ditt koldioxidutsläpp är. Gå tillbaka och ändra i dina svar för att se hur mycket en specifik handling kan påverka ditt totala utsläpp.

Några exempel från Klimatkontot:

  1. Genom att minska konsumtionen av nötkött från 6-10 portioner i veckan till 3-5 portioner, minskar dina utsläpp med ca 0,6 ton koldioxid per år.
  2. Genom att byta ut Thailandsresan mot en resa till spanska Malaga, minskar dina utsläpp med ca 1,8 ton koldioxid per år.
  3. Genom att halvera bilkörningen från 1068 mil per år (som idag är längden på medelsvenskens bilkörande) till 500 mil per år, minskar utsläppen med 0,7 ton koldioxid per år.

Om du gör alla tre alternativetn minskar du utsläppen med totalt 3.1 ton koldioxid per år. Idag beräknas medelsvenskens privata konsumtion orsaka utsläpp på 8 ton koldioxid per år, klimatmålet är knappt 2 ton innan år 2050. Med en förhoppning om bättre tekniska lösningar och miljövänligare transportmedel så är med andra ord ovanstående tre åtgärder ett stort steg i rätt riktning.

Hur mycket släpper du ut idag? Testa här!
Foto: Unsplash

Inspiration på Ytterjärna Forum

Dags att göra en köttfri dag till en vanlig dag?
Är du en flexitarian?
Charter till månen javisst – men hur ser framtidens resa ut ur klimatsynpunkt?
6 dokumentärer som gör dig till en bättre människa


11 september, 2015

Varning för prispress på ekologisk mat

Intresset för matens kvalité ökar och ekologiskt växer så det knakar. Men trots att allt fler konsumenter visar att man är beredda att betala mer för kvalitéer som kostar mer att producera domineras matmarknaden av fixering på lägsta pris. Det minskar möjligheterna att producera mat med hög kvalité och riskerar även urvattna vad vi menar med begreppet ekologiskt. Läs mer i vår intervju med KRAV och Saltå Kvarn.…

LÄS MER

Intresset för matens kvalité ökar och ekologiskt växer så det knakar. Men trots att allt fler konsumenter visar att man är beredda att betala mer för kvalitéer som kostar mer att producera domineras matmarknaden av fixering på lägsta pris. Det minskar möjligheterna att producera mat med hög kvalité och riskerar även urvattna vad vi menar med begreppet ekologiskt.

Inställningen att ständigt pressa matpriserna till ett minimum fortsätter att regera generellt på matmarknaden. Den här prisfixeringen gör att olika kvalitéaspekter kring maten och hur den produceras inte får den prioritet den enligt allt fler konsumenter borde ha.

Negativt för matkvalitén

Det här får effekter genom hela matkedjan – från livsmedelshandeln och konsumenterna, via livsmedelsindustrins matförädling och vidare till odling och råvaruproduktion.

– Inom odlingen leder prisfixeringen till ett jordbruk som alltför ensidigt prioriterar volym framför kvalitet och hållbara odlingssätt. I livsmedelsindustrin tvingar prisfixeringen fram en utveckling mot allt mer centraliserad matproduktion i stora fabriker som fokuserar på volym och att industriprocesserna ska vara så effektiva som det bara är möjligt, säger Johan Ununger som är vd på Saltå Kvarn.

Allt det här får negativa konsekvenser för flera kvalitéer i vår mat, som borde prioriteras högre. Det handlar om saker som högt naturligt näringsinnehåll, bra råvaror som inte behöver onödiga tillsatser, skonsamma tillverkningsprocesser som tar vara på kvalitéerna i råvarorna, lokal karaktär på matprodukterna etc. Och inte minst ekologiskt hållbar produktion, bra djurhållning, socialt ansvarstagande med mera.

De stora livsmedelskedjorna konkurrerar främst med pris och är drivande i den allmänna prispressen. Även konsumenterna har ett stort ansvar när det gäller att uppskatta och betala för kvalitet, och inte bara se till lägsta pris. Idag lägger vi betydligt mindre del än tidigare av våra pengar på den så viktiga maten. Det rör sig enligt Jordbruksverket om cirka 12 procent av det svenska genomsnittshushållets utgifter. Livsmedelsföretagarna räknar med att maten under år 2015 tar drygt 10 procent av hushållets disponibla inkomster, vilket är historiskt lågt. Man kan fråga sig varför prisfixeringen ändå fortsätter vara så dominerande på bekostnad av kvalitén.

Samtidigt finns bland konsumenterna ett stort och ökande matintresse där kvalité ligger mer i centrum. Vi ser idag mängder av matlagningsprogram, böcker, matbloggar, genuint intresse för olika matkulturer, surdegsbakning, vin, ölsorter, ostar med mera.

– Det här visar att det i Sverige finns möjlighet att odla, producera, marknadsföra, exponera och överhuvudtaget prata om prisvärd mat av hög kvalité, och inte bara så billig mat som möjligt, menar Johan Ununger.

Prispress på ekologisk produktion får konsekvenser

Nu när ekologisk mat växer starkt finns en tydlig prispress även där, trots att många konsumenter uppenbart är beredda att betala extra för eko och trots att det råder stor brist på ekologiska råvaror. De stora matkedjorna kommunicerar att ekologiskt ska vara billigt. Men det är viktigt att förstå att ekologiskt är en kvalité, eller snarare en hel uppsättning viktiga kvalitéer i maten. Alla vet också att det kostar mer att odla och producera ekologisk mat, jämfört med icke ekologisk. Det är ett produktionssätt som kräver större omsorg och som inte är lika hårt inriktad på maximal volym till lägsta möjliga kostnad.

En prispress på ekologiskt får troligen flera negativa konsekvenser, menar Sara Herza som är inköpschef på Saltå Kvarn.

– Det finns en växande marknad för ekologiska produkter, både i Sverige och övriga världen. Ekologisk odling och produktion med genuin kvalitetsomsorg innebär en rad verkliga merkostnader och merarbete. Om vi försöker prispressa våra leverantörer ytterligare kommer de att sälja till någon annan som är beredd att betala.

Hon menar också att flera kvalitéer som förknippas med ekologisk mat riskerar att gå förlorade vid en för hård prispress och att begreppet ekologiskt kan bli urvattnat.
Det som klassas som ekologiskt på marknaden kan nämligen variera en hel del när det gäller hur produktionen går till. Det kan vara en produktion med ett minimum av anpassningar för att få klassas som ekologiskt. Eller en produktion som lägger mycket mer omsorg på hållbarhet och kvalité. En prisfixering kommer att gynna det minimalt ekologiska och försvåra för de producenter som i praktisk handling utvecklar det ekologiska och samtidigt värnar om andra matkvalitéer.

– För mycket prispress på ekologisk mat kan exempelvis leda till mer av stora monokulturer utan viktiga växtföljder, även i eko-klassade jordbruk. Närodlat kan få svårt att klara sig. Matförädlingen kan bli alltmer storskalig och centraliserad till jättelika matindustrier som dominerar hela marknader. Ekologiska producenter kan pressas att hoppa över moment och detaljer som har med andra viktiga kvalitéer att göra. Man kan välja att använda eko-regler med lägre krav. Eller i värsta fall kan man välja att gå tillbaka till konventionell produktion om man inte får betalt för den ekologiska.

– Risken är också att det ekologiska som begrepp och regelverk upphör att utvecklas. Det ekologiska behöver istället bli ännu bättre om vi ska minska vår påverkan, och nu finns det marknad för det. Ekologisk mat ska kosta mer än konventionellt producerad mat. Istället för att basunera ut att eko ska vara billigt borde livsmedelskedjorna kommunicera varför det är viktigt att välja ekologiskt, säger Sara Herza.

Kan hämma utvecklingen av ekologiskt

Även KRAV menar att ekologiska producenter måste få tillräckligt betalt och man ser vissa risker med alltför hård prispress på ekologisk mat. KRAV har sedan många år en viktig roll i att driva utvecklingen inom ekologiskt i Sverige och gör även påtryckningar på EU-nivå.

– Vi har inga synpunkter på hur handeln väljer att konkurrera eller hur de använder sina marginaler. Däremot tror vi också att det finns en allt större grupp konsumenter som är beredda att betala mer för mat och dryck av hög kvalitet, i synnerhet ekologisk. Enligt våra uppskattningar gäller det cirka en tredjedel av dagens svenska konsumenter, säger KRAV:s vd Lars Nellmer.

– Vi är också medvetna om att de ekologiska produkterna ofta kostar mer att producera, vilket vi menar att producenterna måste få betalt för. På sikt ser vi gärna att ännu fler konsumenter har möjlighet att köpa ekologisk mat och dryck, men det förutsätter att vi få fler producenter att satsa på ekologiskt. I nuläget tvekar många, främst för att de upplever att lönsamheten är osäker. Då är det viktigt att handelns prissignaler till producenterna är tydliga och långsiktiga, annars kommer det att dröja ännu längre innan alla kan köpa ekologiskt.

Ser KRAV en risk för att ekologiskt som begrepp urvattnas om en prispress dominerar för mycket ner genom hela matkedjan?

– Det finns en risk för att vi inte får fram fler producenter. Dessutom kan det på sikt hämma produktutvecklingen för ekologiskt. Vidare hoppas vi att politiska beslut ska komma som medför att den verkliga kostnaden för livsmedel, som exempelvis för miljöpåverkan, blir synlig för oss konsumenter i butiken, säger Lars Nellmer.
Foto: Pexels


10 september, 2015

”Samarbete är framtiden”

EAT är en gemenskap för globala aktörer som delar åsikten att för att kunna livnära jordens nio miljarder människor på ett hållbart sätt i framtiden, är ett samarbete över verksamhetsgränserna nödvändigt. Näringsliv, forskare, politiker och civilsamhälle måste börja jobba tillsammans kring frågor som rör mat, hälsa, och hållbarhet. …

LÄS MER

EAT är en gemenskap för globala aktörer som delar åsikten att för att kunna livnära jordens nio miljarder människor på ett hållbart sätt i framtiden, är ett samarbete över verksamhetsgränserna nödvändigt. Näringsliv, forskare, politiker och civilsamhälle måste börja jobba tillsammans kring frågor som rör mat, hälsa, och hållbarhet.

”Vi måste få forskare, politiker och näringsliv att komma samman. Målet måste vara en livsmedels­produktion som är bra för konsumenterna, för producenterna och för jorden”, säger Dr. Gunhild Stordalen, ledare för Stordalen Foundation, i en intervju till DN. Stordalen foundation är grundaren av EAT och driver det tillsammans med Stockholm Resilience Centre som huvudpartner.

Som ett steg mot målet delar EAT ut en rad utmärkelser för att premiera innovativa idéer och lösningar som ämnar skapa en hälsosam och hållbar mat i framtiden, samt ordnar en rad evenemang kring tematiken. En av konferenserna EAT står bakom är det numera årliga Stocholm Food Forum. En konferens där globala ledare ses för att diskutera och dela med sig kring utmaningar och möjligheter som anknyter till mat, hälsa och hållbarhet. Några av föredragshållarna har t ex varit Bill Clinton, Vandana Shiva, Hans Rosling och Johan Rockström.

Många av föredragen och diskussionerna från Stockholm Food Forum har filmats och finns på EATs hemsida att kolla på. Ett tips för dig som också är intresserad för frågor kring mat och hållbarhet. Kolla här!
Foto: Pressbild/EAT


7 september, 2015

Det stora Ja:et – Hilma af Klints esoteriska måleri

Af Klint förde dessa dagböcker under nästan hela sitt vuxna liv. Sammanlagt har hon skrivit mer än 20 000 sidor. De handlar alla om hennes arbete, hennes kall, att skapa målningarna till templet. I viss mån beskriver de också hennes andliga, emotionella och intellektuella liv. …

LÄS MER

”Amaliel erbjöd mig ett arbete och jag svarade ögonblickligen ja. Det blev det stora arbetet som jag utfört I mitt liv.”

Citatet kommer från en av den svenska målaren Hilma af Klints ockulta dagböcker. Af Klint förde dessa dagböcker under nästan hela sitt vuxna liv. Sammanlagt har hon skrivit mer än 20 000 sidor. De handlar alla om hennes arbete, hennes kall, att skapa målningarna till templet. I viss mån beskriver de också hennes andliga, emotionella och intellektuella liv. Skisser till målningar mottagna i visioner är ofta nedtecknade, med noteringar om färgval. Med jämna mellanrum gör hon sammanfattningar, som den ovan, eller olika typer av förteckningar. Här finns exempelvis en ordlista över bokstavskonstellationer och uttryck mottagna i trance. Hon redigerar regelbundet i dagböckerna, för över material till andra sammanhang. Ibland lägger hon till en anmärkning som ”detta skedde verkligen”, eller ”detta förblev dunkelt”.

Egentligen är det missvisande att kalla dessa böcker för dagböcker. De är snarare loggböcker, som förs över tid, samtidigt arbetsmaterial och vittnesbörd. Alla är skrivna med Hilma af Klints lugna, öppna, runda och tydliga handstil, utom en grupp som fördes under af Klints och hennes vän Thomasine Anderssons tid i Goetheanum i början av 1920-talet, där det är Thomasine som skriver av Rudolf Steiner-föreläsningar, medan Hilma af Klint för en tid tystnar.

Tack vare dessa dagböcker vet vi rätt mycket om Hima af Klints inre liv och hennes experimentella utforskningar av tillvarons dolda sidor.

Hilma af Klints modiga och omedelbara bejakande av den uppgift anden Amaliel (en av många som följde henne och som hon själv följde) är karakteristisk för henne. Med detta JA blir Hilma af Klint en skapande konstnär.

Den skapande Hilma af Klint utvecklar en helt annan personlighet än den person som vänner och familj kände till: en noggrann, skicklig, matematiskt lagd kvinna, ganska kylig men med sinne för humor.
Den skapande Hilma af Klint går in i ett annat mentalt rum. Här är hon hängiven, djärv, varm, öppen. I sina dagböcker beskriver hon ren extas. Hon talar om hur mycket ELD som behövs för att skapa mediumistiska målningar.

Hon är lycklig, särskilt under den första stora skapande perioden 1906-1908. Nu är det till henne budskapen kommer. Hon upplever att andarna tar ett ganska fast grepp om hennes handled och bokstavligen leder handen. Resultatet är så bländande att vi idag, mer än hundra år senare fortfar att förundra oss över målningarnas hemlighetsfulla skönhet, deras djärvhet, deras lekfullhet, den häpnadsväckande koloriten.

Det är en ganska stor skillnad mellan att vara en god konstnär och en skapande konstnär. Skillnaden ligger i att ha tillgång till sitt eget inre rum. Jag tror att Hilma af Klint fick tillgång till sitt eget inre rum när andarna gav henne uppgiften att göra ”målningarna till templet”. Något öppnades i henne, en verklighet som var radikalt annorlunda än den visuella verklighet som omger oss i vardagen.

Vi talar ibland om inspiration på ett lite lättvindigt sätt. Men ordet kommer från latinets inspirare, det vill säga att någon andas genom en. Det är en ganska omtumlande erfarenhet.

Nästan alla de konstnärer som beskrev inspiration under sent 1700- och tidigt 1800-tal beskriver den som en kraft som kommer utifrån. Det är detta som gör att de så obetingat kan lita på inspirationens kraft. Tyvärr säger det något om den tiden att alla dem som vittnade om inspirationens kraft var män.

Hilma af Klint levde i suffragetternas tidevarv. Hon själv var något så ovanligt som en självförsörjande yrkeskvinna, en konstnär. Men den oerhörda tilltron till sina egna – eller inspirationens – krafter som krävs av en skapande konstnär fick hon först genom de gåtfulla andebudskapen, först förmedlade under spiritistiska seanser i en teosofisk atmosfär.

En parentes om teosofin: den är en syntes mellan bejakandet av sekelskiftets vetenskapliga upptäckter och andlighet, inte minst buddhistisk. Teosofin erbjöd ett helhetstänkande som varken konventionell religion eller rationell vetenskap kunde erbjuda. Teosoferna var oförskräckta och fördomsfria. Deras förgrundsgestalter var kvinnor och fritänkare. Det är inte egendomligt att den attraherade bland andra kvinnor och konstnärer. Hilma af Klint var bådadera. Men hon tycktes med tiden få en ganska distanserad relation till teosofin .

Teosofin och spiritismen var den stege som ledde Hilma af Klint in i sitt eget skapade och skapande universum. Väl där behövde hon den inte längre. Hennes egna analyser och beskrivningar av denna fördolda värld är häpnadsväckande självständiga. Det finns inga belägg på att Hilma af Klint läste William Blake (men det är inte otänkbart). Men om det är någon värld af Klints värld påminner om så är det Blakes obändiga, rika imagination.

En av andarna ställer en ganska tvetydig fråga till Hilma af Klint: ”tror du att vi finns till?” Hennes svar är lika tvetydigt: ”Jag tror att ni finns till lika mycket som jag själv finns till”. Detta är Hilma af Klints stora JA. Genom att bejaka det Blake skulle ha kallat den skapande inbillningskraften förlöstes hon i sitt eget skapande.

Text: Gertrud Sandqvist, professor i konstens teori- och idéhistoria.

Läs även

Ytterjärna Forum
Text: Gertrud Sandqvist