Ny generation fossilfri färg med mindre kemikalier
Vattenbaserade s.k. plastfärger som vi målar med inomhus innehåller i regel en hel del fossiloljebaserade ingredienser och en rad kemikalier. Det kan vara problematiskt ur miljö- och hälsosynpunkt. Men nu finns en ny typ av inomhusfärg som förutom mineraler baseras på förnyelsebara råvaror och är helt fri från konventionella konserveringsmedel som kan orsaka allergier.
Vill bidra till hållbart samhälle och minska hälsorisker
Det är färgtillverkaren Färgbygge som efter ett omfattande arbete med produktutveckling och tester nu kan sägas gå före i branschen med en ny generation miljö- och hälsoinriktad färg. Man gör det i nära samarbete med Sveriges största färgfackhandelskedja Colorama och en rad nischade färgbutiker, vilket innebär att färgen finns tillgänglig över hela landet.
– Vi vill driva utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle och minska kända hälsorisker kring färg. Därför har vi nu utvecklat en lättanvänd färg som ska ge minimal påverkan på hälsa och miljö, utan fossiloljebaserade råvaror och med minskad och mycket selektiv kemikalieanvändning, säger Färgbygges VD Markus Zoffmann.
De nya färgerna innehåller bland annat ett egenutvecklat bindemedel som består av förnyelsebara råvaror som cellulosa, mjölkprotein, linolja, solrosolja, schellack och naturlatex. En del av råvarorna i färgen är t.o.m. livsmedelsklassade. Förutom de mineraliska råvarorna som exempelvis pigment och fyllnadsmedel är färgen helt nedbrytbar av naturen. Men färgrester ska förstås ändå inte slängas i naturen.
Allergiframkallande konserveringsmedel vanligt enligt forskning
Färgbygge är också noga med att undvika kemikalier som kan vara allergiframkallande eller hormonstörande. Exempelvis är färgerna man utvecklat fria från mjukgörande ftalater (som är vanliga i plaster) och konserveringsmedlen MI, BIT, CIT och MIT.
Enligt forskning vid Karolinska Institutet innehåller vanliga inomhusfärger allergiframkallande konserveringsmedel som kan ge besvär för målare och konsumenter både vid hudkontakt och när man vistas i nymålade lokaler eller slipar målade ytor. Även en studie från Karlstads universitet pekar på att bland annat vattenbaserade färger i bostaden bidrar till ökade risk för allergier.
Enligt Markus Zoffmann används konventionella konserveringsmedel i vanliga vattenbaserade färger för att de ska hålla i oöppnade burkar i omkring fem år. Man kan dock fråga sig om det verkligen är nödvändigt eller särskilt viktigt för användaren. Det här har Färgbygge löst på annat sätt utan den typen av konserveringsmedel, och med en kortare hållbarhet på 1,5 år.
– Varför ska färgen egentligen hålla så lång tid som fem år i burkarna? Jag anser inte att det är värt det när det innebär att färgen då innehåller allergiframkallande konserveringsmedel, säger Markus.
Viktigt att färg är nedbrytbar
En viktig del i Färgbygges nytänkande, förutom en selektiv och minskad användning av kemikalier, är att man använder en hel del förnyelsebara råvaror, och inga fossiloljebaserade råvaror. Det menar Markus Zoffmann är ett bidrag till ett fossilfritt samhälle. En väsentlig fördel med det är också att färgen är nedbrytbar, och här kommer Markus in på något som det nästan inte alls pratas om idag.
– I stort sett alla ytskikt i våra hem, på våra arbetsplatser och i offentliga miljöer målas. Om vi då använder plastfärger innebär det i princip att vi plastar in alla dessa miljontals kvadratmeter yta, samtidigt som det inte finns några fungerande processer för att återvinna materialen när målade ytor ska rivas. De målade materialen går då bara till deponi, och plasterna i färgen lakas med tiden ut och hamnar i mark och vatten.
Det här tycker Markus känns oansvarigt, ungefär som att flyga utan att betala för de verkliga miljökostnaderna som följer av det. Därför är det särskilt viktigt för Färgbygge att kunna erbjuda en färg med ett bindemedel som är helt nedbrytbart i naturen.
– Målet för oss är att ge både konsumenter och yrkesmålare tillgång till ett färgval som enligt vår mening är ansvarsfullt, säkert och funktionellt.
På burkarna redovisar Färgbygge tydligt vad färgen består av, och ännu mer detaljerat i särskilda byggvarudeklarationer. Man har hela tiden strävat efter att göra färgen så enkel och naturlig som möjligt, inte minst när det gäller antal ingredienser. Däremot är själva processen att tillverka färgen ganska komplicerad, hantverksmässig och kunskapskrävande.
Lång tradition
För Färgbygge handlar färg förstås inte ”bara” om miljö och hälsa, utan i hög grad också om att försköna. Det estetiska har alltid varit viktigt. De nya färgerna man tagit fram ger en matt yta där ljus och pigmentfärger reflekteras på ett sätt som enligt Markus ger ett varmt och behagligt intryck. Den bildar inte en ”film” på ytan och stänger inte in fukt. Det här är färger som, liksom andra färger, kan bryts (blandas) hos färghandeln till önskad kulör och nyans enligt NCS-systemet eller enligt Färgbygges färgkarta.
Färgbygge har lång tradition av naturnära produktutveckling och startade redan 1979. Tidigare var deras färger, enligt Markus, ganska komplicerade och krävde en del specialkunskaper för att använda. Idag har företaget en vidare inriktning, andra ägare och mer resurser i ryggen som gjort en mångmiljonsatsning på nya färger möjlig. Nu riktar man sig till den breda marknaden, men med samma omsorg om miljö och hälsa som tidigare.
För Markus Zoffmann började intresset för målning när han som skoltrött yngling började praktisera på Färgbygge i början av 90-talet. Då handlade det mycket om lasyrmålning på uppdrag i Sverige och runt om i Europa. Markus blev fascinerad och ville lära sig mer, och han drev under ett antal år ett eget måleriföretag. Han utbildade sig sedan i byggteknik och ekonomi och kom att arbeta i andra större företag och andra branscher. Mitt under den karriären fick han erbjudandet att ta över och göra något bra av Färgbygge, som då hade gått i konkurs. Markus köpte företaget 2007 och sedan dess har flera delägare och finansiärer kommit in och man har under 10 års tid utvecklat de nya färger man nu lanserar.
– Ett av mina mål är att bevisa att det även rent marknadsekonomiskt och med modern teknik går att göra och sälja lättanvända färger som har minimal påverkan på miljö och hälsa. Jag vill bana väg för detta. Andra i branschen kommer att följa efter när de ser att det fungerar kommersiellt, säger Marus Zoffmann.