Praktiskt och vackert om ätbara vilda växter
Vilka vilda växter kan man använda i matlagningen, hur känner man igen dem, hur smakar de, är de näringsrika och hur kan man använda växterna i recept? Nu finns det en praktisk och vackert illustrerad bok – Vildvuxet – som ger svar på de här frågorna och mer om cirka 90 växter. Det här är en bok som kan öppna upp det vilda skafferiet för alla.
Boken är skriven av Lisen Sundgren som är författare till flera böcker, föreläsare, herbalist och receptutvecklare. Med Vildvuxet har hon gjort det här ämnet och intresset ännu mer tillgängligt, både för nybörjare och för dem som redan kan en del.
Mycket matnyttigt
Merparten av bokens 256 sidor är en uppslagsdel med tydlig och systematisk genomgång av växterna, inklusive mycket detaljerade, stora och vackra akvarell-illustrationer av varje växt och dess olika delar. Illustratör och konstnär är Nadia Nörbom, som även är verksam som florist på Rosendals Trädgård.
Uppslagsdelen (och hela boken) är välstrukturerad och samtidigt trevligt och ledigt skriven. Här kan man för varje växt läsa om kännetecken, eventuella förväxlingsrisker, växtplats, hur och vad man skördar, doft och smak, näringsinnehåll, hur man kan använda växten i köket, hur man bevarar den, och för vissa växter hur man kan använda dem i husapoteket. På ett 50-tal sidor bjuder Lisen Sundgren också på olika typer av recept där vilda växter kan passa. Det är för- och huvudrätter, såser och smaksättningar samt sött.
– När jag är ute och föreläser ser jag att många som är intresserade känner sig osäkra på hur man identifierar växterna, vad som är giftigt och hur man kan använda de ätliga växterna. Jag vill med den här boken ge ett praktiskt verktyg att komma igång med eller vidareutveckla intresset för att skörda och använda vilda växter, som vi ju alla har tillgång till, säger Lisen Sundgren.
Lustfylld skörd
På det här sättet vill hon också locka ut fler att umgås med och upptäcka mer av naturen. Där ser hon den verkligt stora ”huskuren” i att skörda vilda växter.
– Jag tycker många idag använder naturen med sikte på någon sorts prestation. Det ska ofta vara fantastiska upplevelser eller så handlar det om motion, många gånger med stegräknare och musik i öronen. Men då missar man ju hela naturupplevelsen. Min erfarenhet är att det är bättre att röra sig i lugn och ro, och att verkligen hinna uppfatta detaljerna för att få hälsoeffekterna av naturen.
Att plocka vilda växter, menar Lisen, ger just en närvaro och en uppmärksamhet på detaljer, samtidigt som man gärna även kan lägga märke till annat som händer i naturen. Det här är lustfyllt, och hon varnar lite skämtsamt för att det kan bli vanebildande. Lisen manar också till ansvar när det gäller hur man skördar vilda växter.
– Ta inte allt du ser av en växt. Plocka 20–25 procent och lämna resten. Det ska räcka till andra djur och för pollinering med mera. Annars tar ju den här fina resursen slut.
Kom igång och prova själv
Lisen ser många goda skäl att ägna sig åt det här intresset, förutom att man kommer ut i naturen och mår bra. Det finns stor tillgång på ätliga vilda växter, de ger betydligt större bredd av grönt än det som finns i matbutikerna, de ger en kraftigt förlängd skördesäsong, de är nyttiga, man kan variera kosten mer och få tillgång till en bred palett av intressanta smaker och dofter.
– Om man är nybörjare kan man enkelt komma igång och prova själv i närområdet, även om man bor i stan. Börja med några växter du känner igen, exempelvis nässla, kirskål och maskros. Sedan kan man gå vidare och testa olika delar av växterna och hur de förändras över en säsong, och bit för bit lära sig känna igen och använda allt fler växter, säger Lisen. Lyft gärna också blicken uppåt och upptäck till exempel lönnblommor, den goda almfrukten och björklöv nu på våren. Allt det går att använda i maten.
Intresset för vilda växter i köket växer starkt, berättar Lisen. Som föreläsare möter hon en stor bredd. Det är allt ifrån lärare och krögare till allmänt matintresserade, många som bor i stan och en hel del unga. Lisen tycker det är viktigt att man inte ser det här intresset som en sorts prestation.
– Börja inte med att försöka lära dig allt, och sedan bli frustrerad. När det gäller recept med vilda växter vill jag uppmana alla att prova själva. Det är inte så svårt. Man kan exempelvis börja med att byta ut vissa grönsaker i recept som man redan kan. Och prova gärna att använda växterna på flera olika sätt.
Lisen Sundgrens nya bok Vildvuxet ges ut av Bonnier Fakta. Den finns nu i bokhandeln och kan även beställas på nätet hos Adlibris och Bokus.