Patienter i kläm i vårdpolitiken
Många patienter i Stockholms län som lider av utmattning eller långvarig smärta hindras nu att få den mycket uppskattade rehabiliteringsvård som Vidarkliniken ger, trots att den helt uppenbart ger goda resultat. Det är den direkta följden av att Stockholms Läns Landsting (SLL) på mycket oklara grunder inte förlänger klinikens största vårdavtal som går ut den sista mars. Vidarkliniken tvingas därför nu varsla ungefär halva sin personal om uppsägning.
”Vi kommer att göra allt för patienterna”
Personalminskningen görs på ett sådant sätt att läkare, sjuksköterskor och terapeuter vid kliniken kan fortsätta ge vård med samma innehåll, höga kvalitet och patientsäkerhet som tidigare – men i mindre skala. Vidarkliniken arbetar nu också med att finna andra kompletterande sätt att finansiera vården, exempelvis via arbetsgivare och försäkringsbolag. Samtidigt inrättar kliniken nu även en patientfond för att under en övergångsperiod kunna hjälpa så många patienter som möjligt. Utmattnings- och smärtpatienter i Stockholms län, liksom i övriga landet, kan fortfarande söka sig till Vidarkliniken via det nationella så kallade riksavtalet. Övriga landstingsavtal som kliniken har fortsätter som tidigare.
– Vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa de många patienter som både behöver och själva vill ha den helhetsinriktade rehabiliteringsvård som Vidarkliniken ger, säger Anders Kumlander som är styrelseordförande i Vidarkliniken.
– Det här handlar om en mycket efterfrågad vård som tusentals patienter vet ger viktiga och ofta livsavgörande resultat och som i alla utvärderingar får mycket högt betyg. Fakta och forskning visar dessutom att vården här har viktiga hälsoekonomiska effekter för samhället, i form av minskat behov av läkemedel, minskade återbesök i sjukvården och minskade sjukskrivningar.
Efterlyser saklig dialog
– Samtidigt som vi nu gör allt för patienterna vill vi också ha en dialog med politiker och tjänstemän inom SLL och diskutera de verkliga sakfrågorna, vilket vi fortfarande inte fått göra, säger Anders Kumlander.
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) hävdar i en mediekommentar till varslen att det är bristande patientsäkerhet som är orsaken till att vårdavtalet inte förlängs. Hon har bland annat uppfattningen att Vidarkliniken inte förskriver vanliga skolmedicinska läkemedel. Men det här stämmer inte och verkar bygga på rena missuppfattningar, menar Anders Kumlander. Patientsäkerheten på Vidarkliniken har aldrig varit hotad. När det gäller förskrivningen av läkemedel är det enligt avtalet med SLL de remitterande läkarna som har huvudansvaret. Även Vidarklinikens läkare har full kompetens att förskriva läkemedel, men står här främst för den kompletterande vården, i dialog med den remitterande läkaren. Beträffande SLL:s tidigare anmärkning på vissa brister i journalföringen kan denna knappast heller ses som ett giltigt skäl att inte förlänga vårdavtalet, eftersom Vidarklinikens åtgärdsplan för just detta är godkänd av SLL själva.
– Det vore högst rimligt att vi får tillfälle att reda ut sådana här sakfrågor och oklarheter med SLL, istället för att man helt utan dialog skär av en välfungerande vårdmöjlighet som många behövande patienter i länet efterfrågar, säger Anders Kumlander.
Bra vårdresultat och starkt patientstöd ger fortsatt optimism
På Vidarkliniken finns trots allt en viss optimism inför framtiden. Den baseras på att man, genom bland annat forskning och utvärderingar, vet att vården här ger resultat. Det finns därför också ett mycket starkt stöd från patienterna. Bland annat har 25.000 mail skickats till landstingspolitiker genom patientuppropet Värna Vidarkliniken, som startats av en anhörig till en patient.
– Vi levererar helt i enlighet med vårdavtalen och vi visar att vi gör stor nytta för patienterna i de diagnosgrupper vi vårdar. Det finns väldigt många patienter som behöver vår integrativa, komplementära vård och som inte tycker att de blivit hjälpta på annat sätt. Vi lyfter fram hela människan och patienterna känner sig ordentligt sedda, vilket är en viktig del i hälsoprocessen här. Inom SLL:s övriga vårdutbud finns ingen annan motsvarande rehabiliteringsvård att få, säger Eva-Lisa Olsson, som är verksamhetschef på Vidarkliniken.
– Vi har ett enormt söktryck, och en fråga jag har till SLL är varför de inte vill underlätta för patienterna att få den vård de vill ha.
Den integrativa vården, dvs att kombinera vanlig skolmedicinsk vård med komplementära terapier, är något som av flera skäl troligen kommer att bli allt mer efterfrågat framöver både i Sverige och internationellt. En stor del av den svenska befolkningen, särskilt kvinnor, har genomgått någon integrativ behandling, och ännu fler ser gärna att deras läkare är utbildade i integrativ medicin.
– Trots vår situation just nu kring avtalet med SLL finns det anledning till optimism för Vidarkliniken, som är Nordens enda integrativa sjukhus. Vi har en mycket kompetent, duktig och engagerad personal och fortsätter nu att vidareutveckla verksamheten på olika sätt, säger Eva-Lisa Olsson.