Illustration: Anna Gran
27 januari, 2017

5 godkända traditionellt växtbaserade läkemedel

I Sverige finns det idag 57 traditionellt växtbaserade läkemedel som är registrerade och godkända av Läkemedelsverket. Ett växtbaserat läkemedel innebär att ”den verksamma beståndsdelen uteslutande utgörs av växtbaserade material eller växtbaserade beredningar”. Växter och metoder som använts av husmödrar i gamla tider men som idag nästan glömts bort. Företaget Weleda är en av dem som bland annat säljer godkända traditionellt växtbaserade läkemedel. Här kommer tips på fem av deras produkter som kan vara fiffiga att ha hemma i sjukvårdsskåpet.

Ringblommans klara blommor är riktiga solfångare och absorberar stora mängder ljus och värme.

Calendula-salva

Calendula-salvan används för att lindra symtomen av lindriga hudinflammationer (som till exempel solsveda) och för att underlätta läkning av mindre sår (som till exempel skav-, skrap- och skrubbsår). Den aktiva substansen i salvan är ett extrakt av ringblomma, och den innehåller även raffinerad sesamolja, renat vatten, ullfett, gult vax, ullfettalkoholer och etanol.

"Ringblomman är både en medicinalväxt och en prydnadsväxt samtidigt som den är en populär trädgårdsblomma. Det finns nästan ingen annan växt som är lika mångsidig och kraftigt verkande, och därför har vi odlat den som medicinalväxt för dess läkande förmåga i mer än 80 år."

 

Calendula-lösning

Calendula-lösningen används utvärtes för att lindra symtomen av lindriga hudinflammationer (som till exempel solbränna, akne eller kvisslor), för att underlätta läkning av mindre sår (som till exempel skav- eller skrubbsår) och som munsköljvätska vid lätt inflammerat tandkött och vid halsont. Du kan även använda lösningen för att rengöra såret med gasväv eller för att fukta en steril kompress som fixeras med ett bandage. Den aktiva substansen är extrakt av ringblomma och utöver det innehåller den renat vatten och etanol 96 %.

Lavendel är en urgammal medicinalväxt som kan hjälpa kropp & själ i balans igen efter en hektisk dag.

Lavendelolja

Lavendeloljan kan du använda som stödjande vid lätta spänningstillstånd med symtom som till exempel oro, insomningssvårighet och/eller mag-tarmbesvär såsom kramp eller gasbildning. Den aktiva substansen är lavendel och oljan innehåller även olivolja (jungfruolja). Massera in oljan eller lägg den som en kompress på det aktuella området. Om du har oro appliceras den på bröstkorgen och vid mag-tarmbesvär på buken.

Så här gör du en kompress: Droppa oljan på en gaskompress eller ett tunt tyg som täcker det område på huden som skall behandlas. Därefter värms kompressen genom att lägga den i en plastpåse som värms med en varmvattensflaska ca 10 min. Lägg därefter kompressen på hudområdet och täck över den med ett bomulls- eller ylletyg. Täck med en filt. Låt kompressen ligga på i 30 min. Den ska upplevas angenäm och lagom varm, men kompressen ska inte framkalla svettning.

Arnika-salva

"På 1700-talet användes arnika ofta vid behandling av krämpor som t ex gikt, reumatism, åderbråck och veninflammation. I modern tid har det visat sig att extrakt från arnika har en antiseptisk verkan, främjar blodcirkulationen, lindrar smärta och påskyndar läkningsprocessen. Dessa och andra användningsområden granskas ofta och är kliniskt väldokumenterade." (Weleda om Arnika)"

Arnika-salvan används för att lindra tillfälliga led- och muskelsmärtor, stukningar, stelhet, blåmärken och svullnader efter slag. Den aktiva substansen är flytande extrakt av arnika. Övriga innehållsämnen är etanol, renat vatten, raffinerad jordnötsolja (archais oil), ullfett, ullfettsalkoholer och gult bivax.

Vitadoron

Vitadoron används för lindring av tillfällig förstoppning och lätt eksem. Tabletterna innehåller smultron och vinranka.

Ladda ned Weledas produktblad för mer detaljerad beskrivning av innehåll, dosering och hur du kan använda läkemedlet.