Fåglarna som påverkas av stadens ljus och oljud
Forskare vid Southamptons universitet har studerat hur rödhakar påverkas av nattbelysning och oljud från en väg i en stadspark. Ganska mycket, skulle det visa sig. Såväl fågelsången som beteendet påverkas, enligt en artikel på BBC.
”Rödhaken finns i nästan varje stadspark, så de är idealiska för den här typen av studier i urban ekologi”, sade forskaren Frances Mullany till BBC News. Forskarna har undersökt hur mycket fåglarnas livskvalitet påverkas i förhållande till närheten till en ljuskälla och en väg. Resultaten presenterades på British Ecological Society meeting i Liverpool.
Hanarna är i vanliga fall, enligt sin naturliga instinkt, aggressiva och högljudda när de försvarar sina territorier och för att väcka uppmärksamhet hos honorna. Det gjorde att forskarna kunde skapa en hierarki bland fåglarna för att se hur de påverkades av nattbelysning samt ljud från bilvägarna i staden. Forskarteamet använde sig av inspelad fågelsång och skapade på så sätt en ”fejkad” fågel, för att kunna mäta hur pass aggressivt de olika fåglarna i parken svarade. Fåglarna som levde närmare livliga bilvägar och ljuskällor svarade mindre aggressivt och högljutt – deras naturliga instinkter tycktes alltså ha mattats av.
Dr Davide Dominoni är hälsoforskare vid Glasgows Universitet. Han säger till BBC att forskningen ger nya insikter i hur stadsljus och oljud kan påverka fåglar. Han säger sig också vara nyfiken på att veta om resultaten beror på att högljudda och ljusa territorier är av sämre kvalitet eller om fåglarna runtomkring är mer stressade och mindre förmögna att framgångsrikt försvara sina territorier.
Forskarna ska fortsätta att undersöka effekten som nattlig stadsbelysning kan ha på fåglarnas hälsa och hoppas kunna få med sådana faktorer i stadsplaneringen i framtiden. På så sätt kan parkerna byggas med hänsyn till djuren som bor där.