Energieffektivast med både växtodling och djurhållning i jordbruket
En tysk jämförande studie visar att en av de energieffektivaste sätten att bedriva jordbruk är att ha både kor och växtodling i ett ekologiskt system.
Ekologiskt kretsloppsjordbruk med både växtodling och djurhållning inklusive användning av gödsel från djuren (ibland kallat ecological regenerative agriculture – ERA), har tidigare visat sig ha flera viktiga hållbarhetsfördelar. Bland annat minskad klimatpåverkan, minskat läckage av näringsämnen till våra hav, ökad biologisk mångfald, ökad bördighet och bättre näringsvärden i grödorna. Den nu aktuella tyska studien visar att ett liknande system också är energieffektivast av ett antal jämförda odlingssystem.
Forskarna har på en försöksgård studerat ett ekologiskt system med kor och växtodling, ett ekologiskt växtodlingssystem med gröngödsling (gödsling med växter/reds anm), konventionell odling med och utan förbättringar samt system med träd för bioenergiproduktion (agroforestry). Det visade sig att det mixade ekologiska systemet med både växtodling och djur hade högst energieffektivitet.
Det konventionella odlingssystemet hade ungefär en tredjedel lägre energieffektivitet. Med olika förbättringsåtgärder fick man där bättre värden, men fortfarande inte lika höga som i det mixade ekologiska odlingssystemet med djur. Något som bidrar till lägre energieffektivitet i den konventionella odlingen är tillverkning av mineralgödsel som används där. Sämst energieffektivitet hade den gröngödslade ekologiska odlingen, därför att gröngödslingen inte bidrog till energi ut från gården. Att använda träd i systemen (agroforestry) ökade överlag energieffektiviteten.
Källor
SLU: Högst energieffektivitet i mixat ekologiskt system visar studie från Tyskland
Effects of changing farm management and farm structure on energy balance and energy-use efficiency—A case study of organic and conventional farming systems in southern Germany, ScienceDirect/European Journal of Agronomy