Sur mat gör kroppen glad
Den fermenterade – syrade – maten har blivit trendig på senare år. Förutom att fermenteringsprocessen gör så att maten håller längre, så gör den även att kroppen mår bättre. När man syrar grönsaker och mjölk får de naturliga mjölksyrabakterierna växa i antal. Det gör att andra skadligare bakterier inte trivs i våra slemhinnor. Men inte nog med detta!
De syrliga bakterierna kallas probiotika. Tim Spector är professor i genetik och epidemiologi vid Kings College, London. Han har skrivit boken ”Matmyten”, där han undersöker hur tarmfloran påverkar vår hälsa. Han uppmanar människor att äta varierat, men att inte glömma den fermenterade maten. Mikrobiell mångfald är nyckeln till hälsa, menar han i en intervju i SvD.
Mjölksyrabakterierna hjälper också kroppen att ta upp mer av viktiga vitaminer och mineraler – bland annat järn och zink. Syrade grönsaker ger en långsammare blodsockerhöjning än vanliga grönsaker, genom att de får lägre GI-värde. På så sätt håller man sig mätt längre, enligt Ann-Sofie Sandberg som är professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers i Göteborg.
Syrad mat gör just nu succé på de trendiga innerstadskrogarna, men är egentligen inte något nytt. I länder som Polen har syrad mat tillhört traditionerna sedan urminnes tider. Särskilt stort blev det i början av 1900-talet som ett resultat av fattiga skördar.
Forskningen säger numera att vårt allmänna hälsotillstånd påverkas mycket av vår tarmflora – alltifrån diabetes till förkylningar sägs påverkas mycket av bakteriefloran i tarmen. De positiva hälsoeffekterna med att äta fermenterat tycks alltså nästan vara oändliga!