3 juni, 2016

Ekologiskt slår konventionellt i aktuell forskning

Det är mycket som talar för mer ekologiskt inom odling och matproduktion. Inom projektet MatLust lyfter Beras International fram en del aktuell och bitvis mycket omfattande forskning på området. Här är några axplock och lästips.

Ekologiskt mer hållbart än konventionellt

Att ekologiskt lantbruk är mer hållbart än konventionellt visas i en s.k. metastudie som omfattar 40 år av forskning på området. Det är forskare vid Washington State University som har jämfört ekologisk och konventionell produktion ur hållbarhetssynpunkt och då tittat på aspekterna produktion, miljö, ekonomi och välbefinnande. De har brutit ner dessa till totalt 12 delaspekter. Ekologiskt presterar bättre än konventionellt ur de allra flesta aspekter och i ett par av delaspekter är det ganska jämnt. Bara när det gäller skördstorlek presterar ekologiska odlingssystem mindre än konventionella. Men det är en sanning med modifikation – under sämre odlingsförhållanden ger ofta de ekologiska större skördar. Dessutom har ekologisk odling enligt studien visat sig vara mer lönsam än konventionell, vilket är en av hållbarhetsaspekterna som finns med i studien.

Mer om studien

Är ekologisk mjölk hälsosammare än konventionell?

En del försiktiga svar på den frågan har kommit fram i en metaanalys av nära 200 jämförande studier. Den visar bland annat att ekologisk mjölk genomsnittligt innehåller 56 procent mer omega-3-fetter än konventionell. Omega-3-fetter brukar kopplas till minskningar av hjärt-kärlsjukdom, förbättrad neurologisk utveckling och funktion och ett bättre immunförsvar. Den högre mängden omega-3-fetter i ekologisk mjölk beror främst på att ekologiska kor i högre grad betar och äter grovfoder, medan konventionella kor i högre grad utfordras med spannmål, majs och soja. Forskarna har hittat fler skillnader i innehåll i mjölken när det gäller exempelvis andra fleromättade fetter, antioxidanter, jod och e-vitamin. Förmodligen finns det hälsofördelar med ekologisk mjölk, men det behövs ytterligare forskning kring det.

Läs mer här.

Mer antioxidanter och mindre kadmium i eko-grödor

Ekologiska grödor innehåller mer antioxidanter och mindre kadmium, jämfört med konventionella. Det konstateras i en metaanalys som omfattar 343 studier. Genomsnittligt fanns 17 procent mer antioxidanter i ekologiska grödor, men skillnaderna för vissa grödor kunde vara ända upp till 69 procent. Anledningen anses bland annat vara att konventionella grödor ges mer intensiv gödning och/eller bevattning och att det ger större grödor men inte motsvarande högre innehåll av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Man talar här om en utspädningseffekt. Ekologiska grödor innehåller i genomsnitt 48 procent mindre av den giftiga metallen kadmium. Det anses hänga samman med den konventionella odlingens användning av konstgödsel. Föga förvånande innehåller konventionella grödor mycket oftare rester av bekämpningsmedel. Att sådant även kan förekomma i ekologiska grödor kan troligen ha sin förklaring i att ekoodlingar kan kontamineras av bekämpningsmedel från konventionella odlingar.

Läs mer här

Är ekologiskt kött bättre näringsmässigt än konventionellt?

En översiktstudie av 67 studier på området visar att det finns skillnader. Ekologiskt kött innehöll cirka 47 procent mer nyttiga omega-3-fetter, 16 procent mer omega-6-fetter och lite mindre av de två mättade fetterna myristinsyra och palmitinsyra. När det gällde mineraler, vitaminer och antioxidanter samt förekomsten av giftiga metaller och pesticider har det gjorts för få studier för att forskarteamet ska kunna dra slutsatser. Men det slås fast att man nu för första gången kunnat konstatera signifikanta skillnader mellan ekologiskt och konventionellt kött.

Läs mer här.

Foto från Pexels.

Text: Red / Staffan Nilsson
skribent