Studie visar: ekologiskt jordbruk mer kostnadseffektivt i längden
I en ny studie, ”Det egyptiska jordbrukets framtid”, har man undersökt vilken typ av jordbruk som vore mest kostnadseffektivt för Egypten: konventionellt eller ekologiskt. Syftet med studien har varit att ta fram en omfattande kostnadsjämförelse mellan konventionella och ekologiska jordbruksmetoder som även beaktar långsiktiga miljöeffekter.
Trots vetskapen om att ekologiskt jordbruk har en positiv inverkan på miljön, lyser de ekologiska gårdarna med sin frånvaro i Egypten. Endast en procent av den totala totala jordbruksarealen är idag ekologiskt certifierad. En vanlig anledning är att man tror att ett ekologiskt jordbruk kostar mer. Något som den nya studien alltså motbevisar.
Förutom att ta med faktorer som miljöpåverkan från certifiering, personalresurser och maskiner så tar man i studien även hänsyn till kostnader för eventuell förorening av mark, luft eller vatten.
Slutsatsen är att även om ekologiskt jordbruk har en något högre produktionskostnad, så minskar det samhällets kostnader för miljö- och hälsoskador och är därmed mer kostnadseffektivt och lönsamt på längre sikt för samhället som helhet.
Studien genomfördes av Heliopolis University i samarbete med SEKEM, och bygger på en tidigare studie som publicerades redan 2011.
Notisen är en sammanfattning och översättning av den här artikeln. Diagram från SEKEM.